Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εδαφικό, περιουσιακό και Ευρωπαϊκή Ένωση στην ατζέντα Αναστασιάδη - Akıncı για το Κυπριακό την 1η Σεπτεμβρίου

Εδαφικό, περιουσιακό και Ευρωπαϊκή Ένωση στην ατζέντα Αναστασιάδη - Akıncı για το Κυπριακό την 1η Σεπτεμβρίου
Tο έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα εξασφαλίσει πόσιμο νερό έως το 2050 θα μπορούσε να είναι έργο ειρήνης
Το εδαφικό, το περιουσιακό και τα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ο Mustafa Akıncı στη συνάντηση για το Κυπριακό την 1η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες θα αποφύγουν προς το παρόν τη χρήση χαρτών κατά τη συζήτηση του εδαφικού και θα περιοριστούν στα πρώτα στάδια σε μια γενικής φύσεως προσέγγιση του όλου θέματος. Κι αυτό γιατί και οι δύο πλευρές επιθυμούν να αποφευχθούν οι
αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των δύο κοινοτήτων, που εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν προβλήματα στη διαδικασία.
Ήδη, με τη συζήτηση του περιουσιακού έχει προκληθεί αρκετά έντονη συζήτηση. Πέραν των ενδοκοινοτικών συζητήσεων είναι γνωστό ότι συζήτηση χαρτών χωρίς την εκ των προτέρων συγκατάθεση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει.
Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akıncı δήλωσε ότι το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα μπορούσε να είναι έργο ειρήνης.
«Η άλλη κοινότητα μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον και από το φυσικό αέριο που θα μεταφερθεί μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη και από το νερό που θα έρθει από την Ανατολία» τόνισε ο Mustafa Akıncı.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε στην γέφυρα από αγωγούς εντός της θάλασσας, που χτίστηκε για πρώτη φορά, όπως υπογράμμισε, λέγοντας ότι «παράλληλα κατασκευάζεται μια εξαιρετική εγκατάσταση πόσιμου νερού που θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για νερό στην Κύπρο μέχρι το 2050».
Το 51% των 75 εκατ. κυβικών μέτρων νερού που θα μεταφέρεται ετησίως, θα είναι για τις πόσιμες ανάγκες και το υπόλοιπο για άρδευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης