Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank: Πετρέλαιο... ο αστάθμητος παράγοντας για την ΕΚΤ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

tags :
Bundesbank: Πετρέλαιο... ο αστάθμητος παράγοντας για την ΕΚΤ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Η ραγδαία πτώση του πετρελαίου, η τιμή του οποίου κυμαίνεται στα 45 δολάρια ανά βαρέλι, ασκεί σημαντικές πιέσεις στον πληθωρισμό
Στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα του πληθωρισμού εστιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Jens Ulbrich.
Μιλώντας στο Reuters, το στέλεχος της Bundesbank υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του την πτώση στην τιμή του πετρελαίου και να παραμερίσει εν μέρει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Η ραγδαία πτώση του πετρελαίου, η τιμή του οποίου κυμαίνεται στα 45 δολάρια ανά βαρέλι, ασκεί σημαντικές πιέσεις στον πληθωρισμό, θέτοντας σε κίνδυνο τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ αλλά και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο.
«Ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα επιβραδυνθεί, αλλά η ΕΚΤ θα πρέπει να εστιάσει στη συνεχιζόμενη βελτίωση του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων» εξηγεί χαρακτηριστικά ο Γερμανός τραπεζίτης.
Πάντως, παραδέχεται ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε επίπεδα κατώτερα των εκτιμήσεων, λόγω κυρίως της πτώσης του πετρελαίου.
Ο δομικός πληθωρισμός ωστόσο, παραμένει σε θετική τροχιά, σπεύδει να διευκρινίσει.
Σχετικά με το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης, ο Ulbrich ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση για ένα δεύτερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα πρέπει να εξαρτηθεί από το μέγεθος απόκλισης μεταξύ των οικονομικών στοιχείων και των προβλέψεων της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης