Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Γενική απεργία στην Ουρουγουάη για την αύξηση των μισθών και του προϋπολογισμού

Le Monde: Γενική απεργία στην Ουρουγουάη για την αύξηση των μισθών και του προϋπολογισμού
Η οικονομία της χώρας επιβραδύνεται, οι εξαγωγές έχουν μειωθεί και ο πληθωρισμός έφτασε στο 9,02%
Η Ουρουγουάη έζησε στο ρελαντί την Πέμπτη, χωρίς δημόσια μέσα μεταφοράς εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων που διεκδικούν καλύτερους μισθούς και την αύξηση του προϋπολογισμού γράφει η Le Monde.
Υπό έντονη βροχή, οι δρόμοι του Μοντεβιδέο ήταν άδειοι αφού δεν υπήρχαν λεωφορεία, με εξαίρεση ελάχιστα για μία υποτυπώδη εξυπηρέτηση του κοινού.
Η δημόσια διοίκηση, ο τραπεζικός τομέας, η δημόσια και η ιδιωτική εκπαίδευση, η υγεία (εκτός από έκτακτα περιστατικά), όλα είχαν σταματήσει.
Αυτή ήταν η πρώτη γενική απεργία από τη μέρα που ήρθε στην εξουσία ο Tabaré Vazquez, που είναι από το ίδιο κόμμα (Frente Amplio) με τον χαρισματικό προκάτοχό του José Mujica.
Από τη στιγμή που το μεγαλύτερο συνδικάτο, το PIT-CNT, διοργάνωσε την απεργία, έπρεπε να συμμετάσχουν πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι σε μία χώρα με μόλις 3,4 εκατομμύρια κατοίκους.
«Αυτός ο αγώνας γίνεται για να μην πληρώνουν οι πιο αδύναμοι την οικονομική επιβράδυνση» υποστηρίζει ο πρόεδρος του PIT-CNT, Fernando Pereira.
Η οικονομία του μικρού αμερικάνικου κράτους έχει επηρεαστεί εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γείτονες, Βραζιλία και Αργεντινή και τη μείωση των εξαγωγών.
Ο πληθωρισμός έχει ανέβει στο 9,02% μέσα σε έναν χρόνο, πολύ πιο πάνω από τον στόχο που είχε η κυβέρνηση (3-7%).
Αυτή η απεργία που επικρίθηκε από τους εκπροσώπους του εμπορίου και της βιομηχανίας έρχεται σε μία περίοδο που ξεκινούν διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων με τα συνδικάτα να διεκδικούν καλύτερους μισθούς ως μία απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό.
Πολλοί αξιωματούχοι της δημόσιας διοίκησης εύχονται επίσης να γίνει μία αύξηση των δημοσίων δαπανών και να συμπεριληφθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος της πενταετούς θητείας του Tabaré Vazquez το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης