Τελευταία Νέα
Διεθνή

Human Rights Watch: Ποινικές διώξεις σε όσους κάνουν δημόσια κριτική στη Βενεζουέλα

Human Rights Watch: Ποινικές διώξεις σε όσους κάνουν δημόσια κριτική στη Βενεζουέλα
Υπάρχουν 31 τέτοιες υποθέσεις διώξεων σε βάρος πολιτών στην πρωτεύουσα Caracas και άλλες πολιτείες, αφού δικαστές και εισαγγελείς είναι πειθήνια στρατιωτάκια της κυβέρνησης
Την κυβέρνηση του Nicolas Maduro στη Βενεζουέλα κατηγορεί η Human Rights Watch (Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) για το γεγονός ότι μεταχειρίζεται σαν κοινούς εγκληματίες, όσους της κάνουν κριτική.
Συγκεκριμένα η Human Rights Watch κάνει λόγο για κατάχρηση του ποινικού κώδικα προκειμένου να τιμωρηθούν άνθρωποι που κριτικάρουν τις πολιτικές της κυβέρνησης Maduro και των υποστηρικτών της.
Πέρα από τις συλλήψεις και διώξεις πολιτικών της αντιπάλων, οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι αρχές της Βενεζουέλας απειλούν να αρχίσουν ανακρίσεις και να  φέρουν ενώπιον της ποινικής διαδικασίας δεκάδες άλλους ανθρώπους που άσκησαν κριτική τα προηγούμενα χρόνια.
Στις 24 Ιουλίου πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών συνέλαβαν τον Fray Roa Contreras, επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα μία μέρα μετά την κριτική που έκανε στο CNN για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας του.
Ο Contreraς παραμένει κρατούμενος και κατηγορείται για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που προκαλούν πανικό στον κόσμο και διατηρούν ένα καθεστώς αγωνίας.
« Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χρησιμοποιεί τον ποινικό κώδικα ως πρόφαση, αλλά η αλήθεια είναι πως οι δικαστές και οι εισαγγελείς έχουν μετατραπεί σε πειθήνια στρατιωτάκια της» υποστηρίζει ο Jose Miguel Vivanco, διευθυντής της Human Rights Watch.
«Οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν κάνει κακοποίηση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών τους προκειμένου να περιορίσουν την ελεύθερη έκφραση και τη δημοκρατική συζήτηση, που είναι κρίσιμη ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου».
Η Human Rights Watch έχει καταγράψει 31 υποθέσεις στην πρωτεύουσα Caracas και τέσσερις άλλες πολιτείες (Aragua, Carabobo, Lara, Zulia), στις οποίες πολίτες αντιμετωπίζουν ή, απειλούνται με ποινικές διώξεις για δημόσια κριτική στην κυβέρνηση.
Αυτές περιλαμβάνουν 22 ανθρώπους που σχετίζονται με τα μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας και δημοσίευσαν ρεπορτάζ ότι ο Diosdado Cabello, πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου και μέλος της κυβέρνησης, έχει διασυνδέσεις με καρτέλ ναρκωτικών.
Η μυστική υπηρεσία έχει υπό κράτηση και ανακρίνει 6 ακόμα και στους 5 έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες για τους ισχυρισμούς τους.
Οι υποθέσεις της Human Rights Watch περιλαμβάνουν έναν γιατρό που κρατείται και κατηγορείται γιατί έκανε κριτική για τις ελλείψεις στα φάρμακα, έναν μηχανικό που είναι επίσης υπό κράτηση για σχόλιό του σε εφημερίδα για τις κυβερνητικές επιλογές που ρυθμίζουν την πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Αλλά κι έναν μελλοντολόγο που έχει διαγνωστεί με ψυχικές διαταραχές και κρατείται και κατηγορείται για tweet που έγραφε ότι «η δικτατορία στη Βενεζουέλα θα πεθάνει».
Και η Human Rights Watch καταλήγει με την επισήμανση ότι ενώ οι περισσότεροι κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους οι ποινικές διώξεις εξακολουθούν να υφίστανται και να τους βαραίνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης