Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Η ημέρα της κρίσης αναβάλλεται, καθώς χτίζεται η παγκόσμια ανάκαμψη

Telegraph: Η ημέρα της κρίσης αναβάλλεται, καθώς χτίζεται η παγκόσμια ανάκαμψη
Η πολιτική νομισματικής επέκτασης σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα καταδεικνύει σε μια ισχυρότερη ανάπτυξη φέτος
Αν και νωρίτερα φέτος η παγκόσμια οικονομία ήρθε σε απόσταση αναπνοής από την ύφεση, οι κυριότεροι δείκτες και τα στοιχεία για τη νομισματική πολιτική σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα καταδεικνύουν ένα επιταχυνόμενο ριμπάουντ τους προσεχείς μήνες, επισημαίνεται σε ανάλυση του Anbrose Evans – Pritchard στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph».
Το ποσοστό ανάπτυξης παγκοσμίως του δείκτη προσφοράς χρήματος Μ3, βασιζόμενος σε ΗΠΑ, Κίνα, ΟΝΕ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία και Καναδά, όπως σημειώνει ο Gabriel Stein της Oxford Economics, αναρριχήθηκε στο υψηλό 6ετίας τον Ιούνιο του 6,2%.
Ο δείκτης Μ3 τείνει να ηγείται της οικονομικής ανάπτυξης εδώ και περίπου 12 μήνες, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα ίσως να τελειώσουν σύντομα.
Στην Ευρώπη, η ανάκαμψη έχει πιάσει… φωτιά, με την Ισπανία να αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό από την μετά-Lehman Brothers κρίση και το ίδιο και η Ιρλανδία.



Οι τριπλές επιπτώσεις του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μια πτώση 12% στον σταθμισμένο δείκτη εμπορίου του ευρώ σε 15 μήνες και η πτώση των τιμών του πετρελαίου Brent από τα 110 δολ. στα 50 δολ. το βαρέλι έχουν όλα μαζί βγάλει την Ευρωζώνη από την εξαετή ύφεση.
Η κάμψη της αγοράς ακινήτων έχει τελειώσει, με τη Standard and Poor's να εκτιμά ότι οι τιμές κατοικιών θα αυξηθούν κατά 3% στην Ολλανδία, 4% στην Πορτογαλία, 5% στη Γερμανία και 9% στην Ιρλανδία το 2015.

pinakas_1.jpg

Ο Simon Ward της Henderson Global Investors σημείωσε ότι ένας δείκτης κλειδί της προμήθειας χρήματος στην Ευρωζώνη (πραγματικός εξάμηνος Μ1) αναπτύσσεται κατά 12,6%.
Αυτό υποδηλώνει μια αύξηση της κατανάλωσης αργότερα μέσα στο έτους.
«Η νομισματική πολιτική είναι πολύ χαλαρή στη ζώνη του ευρώ. Είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν με το QE μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», σημειώνει.
Η Αμερική αργά διαβρώνει τα αποτελέσματα του ισχυρού δολαρίου.
Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% το δεύτερο τρίμηνο, με την Capital Economics να αναμένει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 3% το δεύτερο μισό του 2015.
Από την άλλη, αν και δεν αποτελεί μια λαμπρή άνοδο, τα δάνεια αναπτύσσονται με ρυθμό 8%.



Η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να μοιάζει σαν να έχει καταφθάσει ο Αρμαγεδδώνας, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για το τέλος της ανώμαλης προσγείωσης της Κίνας, σε συνδυασμό με την πολιτική απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά αργού πετρελαίου και να καταφέρει ένα χτύπημα έναντι της Ρωσίας, του Ιράν και της αμερικανικής βιομηχανίας εξόρυξης πετρελαίου.
Η συγχρονισμένη πανωλεθρία σε όλη την γκάμα των εμπορευμάτων, από τον χαλκό, τον θερμικό άνθρακα, τη σόγια και το γάλα, είναι αναμφισβήτητα ανατριχιαστική.
Ο δείκτης πρώτων υλών Reuters-Jeffrey CRB έχει καταρρεύσει περίπου κατά 60% από την κορυφή του 2008 και έχει επιστρέψει σε επίπεδα που πρωτοαντίκρισε το 1971.



Υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να προχωρήσει και να κάνει… μετάσταση, οδηγώντας σε ένα δεύτερο σκέλος παγκόσμιου αποπληθωρισμού.
Αυτό θα ήταν ολέθριο, με τη δυναμική χρέους σε ένα κόσμο που τα ποσοστά χρέους έχουν αυξηθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ από το 2008, φθάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα.
Ωστόσο, η συντριβή των εμπορευμάτων έχει δύο όψεις: μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την παγκόσμια οικονομία.
Τα καταναλωτικά κράτη απολαμβάνουν μια μείωση φόρου 500 δισ. δολ. από το καρτέλ του ΟΠΕΚ.
Η διολίσθηση μπορεί σύντομα να αγγίξει πάτο σε κάθε περίπτωση, αν δεν το έχει ήδη κάνει.
Το δείκτης Baltic Dry Index που μετρά τα ποσοστά ναύλων για ξηρά εμπορεύματα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές Ιουνίου, ενώ η ναυτιλιακή εταιρεία Clarksons ανέφερε ότι οδηγείται από την αναζωογόνηση της ζήτησης χάλυβα από την Κίνα.
Οι πιθανότητες είναι ότι οι φόβοι για την ανάπτυξη του 2015 θα αποδειχθούν ψεύτικος συναγερμός, όμοιος με τα δυσάρεστα επεισόδια του 1987 και του 1998, όταν τα ξεσπάσματα της αγοράς, που ήταν τρομακτικά εκείνη την εποχή, αποδείχθηκαν αθώα.
Ο κύκλος είχε ακόμη δύο χρόνια ζωής και στις δύο περιπτώσεις.
Οι αγορές υπεραντέδρασαν βίαια αυτή την εβδομάδα στην πτώση το μεταποιητικού δείκτη PMI της Κίνας στις 47,8 μονάδες τον Ιούλιο, φοβούμενες ότι η οικονομία βρίσκεται τώρα στο έλεος τέτοιας ισχυρής απομόχλευσης χρέους που η πολιτική τόνωσής της δεν λειτουργεί.
Ωστόσο, η έκθεση αυτή διαστρεβλώθηκε – αλλοιώθηκε από την άμεση πανωλεθρία στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.
Σύμφωνα με τη Nomura, η νομισματική πολιτική είναι τώρα τόσο χαλαρή όπως στην κορύφωση της μετά τη Lehman κρίσης.
Όπως σημειώνεται, είναι μάλλον απίθανο η Κίνα να προχωρήσει βαθύτερα στην ύφεση τους επόμενους μήνες.
Αν χρειαστεί, η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει την αναλογία των υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες από 18,5% στο μηδέν, παρέχοντας ένεση ρευστότητας 3 τρισ. στο σύστημα.
Μόνο μια φορά το Πεκίνο έχει παίξει αυτό το τελευταίο χαρτί, αν πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε.
Ημέρα της κρίσης για την Κίνα είναι ακόμη πολύ μακριά, καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης