Τελευταία Νέα
Διεθνή

Les Echos: Ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. - Η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα

Les Echos: Ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. - Η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα
Άρθρο του γάλλου πρώην υπουργού Lionel Stoleru στην εφημερίδα «Les Echos»
Η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα και όχι το αντίστροφο, ακόμη και αν το έχουμε ξεχάσει τις τελευταίες εβδομάδες, επισημαίνεται σε άρθρο του γάλλου πρώην υπουργού Lionel Stoleru στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos».
Αυτό είναι αλήθεια, αρχικώς, στη μυθολογία: η Ευρώπη ήταν η νεαρή πριγκίπισσα που ο Δίας, μεταμφιεσμένος σε ταύρο, έκλεψε και την πήγε στην Κρήτη.
Το ίδιο ισχύει και για την ιστορία του πολιτισμού μας: η ελληνο-ρωμαϊκή επιρροή έχει διαμορφώσει τη Γαλλία και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Μας το θυμίζει, όμως, καθημερινά και το λεξιλόγιό μας: η δημοκρατία είναι ελληνική λέξη, όπως επίσης και η δημαγωγία.
Ποια θα ήταν η φιλοσοφία ζωής μας χωρίς τη «Δημοκρατία» και τους «Νόμους» του Σωκράτη και του Πλάτωνα, διερωτάται ο γάλλος πολιτικός.
Ως οικονομολόγος, σημειώνει, είμαι έτοιμος για όλες τις νομισματικές και χρηματοπιστωτικές διαγνώσεις που θα αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από τη ζώνη του ευρώ: έχει χρεοκοπήσει, είναι αλήθεια.
Όμως, στη ζωή, υπάρχουν πολύ πιο σημαντικές προτεραιότητες από το χρήμα: δεν είναι όλα προς πώληση ή αγορά, η Ελλάδα πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους.
Επομένως, ως πολίτης της Ευρώπης, από την αρχή της κρίσης σκέφτομαι ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα σε αυτή.
Είναι μια ιστορική απαίτηση, τονίζει ο L. Stoleru και προσθέτει ότι προφανώς, λέγοντας αυτό, ο κ. Τσίπρας είναι ελεύθερος να ζητήσει τα πάντα και να μην δώσει τίποτα.
Το δύσκολο είναι να πει κανείς στον κ. Τσίπρα ότι τελικά θα επιτύχει, όμως η ρήτρα συνείδησης ισχύει και για τον ίδιο: δεν πρέπει να πληρώνεται μόνον το χρέος, αλλά επίσης και η εμπιστοσύνη.
Μπορούμε να συνοψίσουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε λέγοντας ότι αφορά οικονομικά προβλήματα, όμως δεν αντιμετωπίζει τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως σημείωσαν η Christine Lagarde και ο Dominique Strauss-Khan.
Αυτή η διπλή σκέψη από το ΔΝΤ σηματοδοτεί τη διαφορά προσέγγισης μεταξύ του Ταμείου, που επικεντρώνεται στην αιτία, δηλαδή στο χρέος και της Ευρώπης, που επικεντρώνεται στα αποτελέσματα, δηλαδή στη χρηματοδότηση των μελλοντικών ωριμάνσεων των προθεσμιών.
Όμως, όπως σημειώνει, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια μελλοντική απογοήτευση, ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει με ειλικρίνεια και ταχύτητα τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Όπως και άλλοι, δεν μπορώ να δω πώς η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει το χρέος της, αναφέρει.
Θα ήταν ειλικρινές να πούμε στην ελληνική κυβέρνηση: «Θα εξετάσουμε την αναγκαία διαγραφή χρέους για να επανεκκινήσετε την οικονομία σας και ως αντάλλαγμα θα εξασφαλίσετε μόνοι σας, χωρίς νέο χρέος, τη χρηματοδότηση της οικονομίας σας, προκειμένου να επέλθει μια ισορροπία μεταξύ δαπανών και εσόδων».
Όπως σημειώνεται, κανείς δεν θα έπρεπε ποτέ να ταπεινώνει ούτε έναν άνθρωπο ούτε έναν λαό.
Προφανώς μένει να ξεκαθαριστεί πώς η ελληνική οικονομία μπορεί να επανεκκινήσει: πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να βγει κάποιος από την ύφεση, με μια δυναμική εθνική νομοθεσία.
Η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο και το μόνο εμπόδιο είναι η ανάγκη για επενδυτικά κεφάλαια, σημειώνει και προσθέτει ότι για να προσελκύσει κάποιες πολυεθνικές εταιρείες μια χώρα που είναι κοντά στην Τουρκία και την Ανατολή, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα οικονομικό συμβούλιο με ειδικούς και μερικούς σημαντικούς επικεφαλής επιχειρήσεων.
«Ευτυχής είναι εκείνος, που όπως ο Οδυσσέας, έκανε ένα όμορφο ταξίδι», αναφέρει ο ποιητής μας Joachim du Bellay, ως εκ τούτου εύχομαι καλή τύχη στη χώρα, στην οποία οφείλουμε τόσα πολλά, καταλήγει στο άρθρο του ο Lionel Stoleru.

Μεταφραστική επιμέλαι: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης