Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Περιορίστηκαν στο κλείσιμο οι απώλειες στο XA σε -16% από -23% που ήταν αρχικά

tags :
CNN Money: Περιορίστηκαν στο κλείσιμο οι απώλειες στο XA σε -16% από -23% που ήταν αρχικά
Απαγόρευση στις ανοιχτές πωλήσεις και περιορισμοί για τους τοπικούς επενδυτές
Στον περιορισμό των απωλειών στο 16% κατά την εξέλιξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, από το 23% που ήταν αρχικά, στέκεται το CNNMoney.
Υπάρχει αναφορά στην πτώση 30% που είχαν οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης, αλλά και ένα σύντομο ιστορικό με το κλείσιμό τους, τα capital controls και τις επιπτώσεις που είχαν σε διάφορους κλάδους της αγοράς με πολλές επιχειρήσεις να μειώνουν τη δραστηριότητά τους γιατί δεν είχαν ρευστότητα.
Παράλληλα, η Κομισιόν περιμένει την ύφεση στα επίπεδα του 4% φέτος, ενώ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία τον Ιούνιο η ανεργία ήταν στο 25,6%.
Οι μαζικές εκροές καταθέσεων και η κατάρρευση της οικονομίας έφεραν τις τράπεζες σε πολύ δύσκολη θέση.
Πλέον βασίζονται στη ρευστότητα της ΕΚΤ, ενώ από το νέο πακέτο στήριξης, τα 25 δις. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αλλά ακόμα και με το νέο πακέτο βοήθειας, οι επενδυτές προετοιμάζονται για μεγάλες απώλειες, καθώς θα πρέπει να συνεισφέρουν στη διάσωση των τραπεζών.
Αυτό συμβαίνει επειδή η Ελλάδα θα υιοθετήσει τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση των τραπεζών.
Και σύμφωνα με αυτούς το κόστος διάσωσης θα αναλαμβάνουν πλέον σε μεγάλο βαθμό οι επενδυτές και οι καταθέτες και όχι οι φορολογούμενοι.
Η Ελλάδα χρειάζεται ρευστό πριν τις 20 Αυγούστου για να πληρώσει την ΕΚΤ, ενώ έχει ήδη λάβει ένα δάνειο γέφυρα και μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο. Τέλος, το CNNMoney γράφει ότι οι ελληνικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στις ανοιχτές πωλήσεις τη Δευτέρα, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν και κάποιοι άλλοι περιορισμοί.
Οι τοπικοί επενδυτές μπορούν να αγοράσουν μετοχές μόνο με μετρητά και δεν επιτρέπεται να τραβήξουν ποσά από τους λογαριασμούς τους σε ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης