Τελευταία Νέα
Διεθνή

L’ Humanite: O Schaueble ήθελε μέσω ενός Grexit να πιέσει τη Γαλλία

L’ Humanite: O Schaueble ήθελε μέσω ενός Grexit να πιέσει τη Γαλλία
Με αφορμή το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα προσπαθούσε να εκχωρήσει εξουσίες από το Παρίσι στις Βρυξέλλες
Όπως τα περισσότερα ΜΜΕ παγκοσμίως, έτσι και η Humanite ασχολείται με το plan B του Γιάνη Βαρουφάκη για τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, που τελικά θα οδηγούσε στην κυκλοφορία νέου νομίσματος.
Και για τη συγκρότηση μίας ομάδας εργασίας που μυστικά σχεδίαζε αυτό έκτακτο πλάνο, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Αλλά και πως σύμφωνα με τον ίδιο «η δουλειά είχε γίνει, αλλά η δυσκολία ήταν να περάσει από τα πέντε άτομα που το είχαν επεξεργαστεί στα περίπου 1000 που χρειάζονταν για να εφαρμοστεί στην πράξη».
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται και στους ισχυρισμούς Βαρουφάκη ότι «η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελεγχόταν από την τρόικα».
Γι’ αυτό ήθελε να δημιουργήσει χωρίς να το πει σε κανέναν έναν κατάλογο με τα ΑΦΜ, κάτι που θα του επέτρεπε να έχει έναν παράλληλο μηχανισμό πληρωμών και ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα για να ανταπεξέλθει «σε μία επιθετική κίνηση της ΕΚΤ», όπως αυτή που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών, αλλά και να δώσει μία ανάσα στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Η Humanite γράφει, όμως, ότι ο Βαρουφάκης αποκάλυψε και κάποια άλλα πράγματα που αποσιωπήθηκαν από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.
Ο Wolfgand Schaueble και το ΔΝΤ, όπως έχει ήδη πει ο Βαρουφάκης είχαν έναν κοινό στόχο, την αποτυχία του προγράμματος, που θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Αλλά αυτό θα έπρεπε να απασχολήσει και τη δική μας χώρα, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, διότι «οι Γάλλοι γνωρίζουν πως αν αναγκαστούν να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα στα επίπεδα που θέλει το Βερολίνο, τότε θα πέσει η κυβέρνηση σίγουρα».
Και καταλήγει ότι «ο Schaueble είχε πει ότι ένα Grexit θα του έδινε το δικαίωμα να τρομοκρατήσει μέσω των διαπραγματεύσεων τη Γαλλία για να μεταφέρει δημοσιονομικές εξουσίες από το Παρίσι στις Βρυξέλλες».
Από αυτή την άποψη αν το plan B του Βαρουφάκη μοιάζει με θρίλερ, αυτό του Schaueble είναι εφιάλτης και όχι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης