Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η «σιδηρά κυρία» Delia Velculescu και ο ρόλος της στην επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος

Guardian: Η «σιδηρά κυρία» Delia Velculescu και ο ρόλος της στην επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος
Καταφθάνει στην Αθήνα εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την επιθυμία του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας
Στον ρόλο της ρουμάνας οικονομολόγου, Delia Velculescu, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΔΝΤ στις συνομιλίες για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αναφέρεται σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η οποία σημειώνει ότι έλαβε το προσωνύμιο «σιδηρά κυρία» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τη διάσωση της Κύπρου.
Όπως σημειώνεται, δεδομένων των κακών σχέσεων μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, η σκληρότητα και αυστηρότητά της θα δοκιμαστούν εκ νέου τις προσεχείς ημέρες.
Η Velculescu καταφθάνει στην Αθήνα σήμερα, Πέμπτη, εν μέσω της αβεβαιότητας σχετικά με την επιθυμία του ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Αν και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας πριν από τις 20 Αυγούστου, το ΔΝΤ θα την υποβάλλει υπό αυστηρή εξέταση.
Άλλωστε, το Ταμείο έχει υπογραμμίσει ότι θεωρεί το χρέος της Ελλάδας μη βιώσιμο και ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνσή του, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμούν να προσφέρουν οι πιστωτές της Ευρωζώνης.
Η Velculescu είναι εκείνη που θα αποφασίσει ποιον ρόλο θα διαδραματίσει το ΔΝΤ σε μια νέα διάσωση και τι θα πρέπει να αναμένεται από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα.
Η Velculescu, σημειώνεται στο άρθρο, δεν είναι πολύ γνωστή στη χώρα της, τη Ρουμανία, καθώς έφυγε για σπουδές στις ΗΠΑ και αργότερα προσελήφθη στο ΔΝΤ.
«Στα ρουμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είναι γνωστή λόγω της θέσης της στο ΔΝΤ, όμως μεταξύ των δημοσιογράφων και των πολιτών είναι σχεδόν άγνωστη», σημειώνει ο Cristian Pantazi, αρχισυντάκτης στο Hotnews, ένα διαδικτυακό ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Όσοι όντως τη γνωρίζουν εδώ, τη χαρακτηρίζουν πολύ σοβαρή και αφοσιωμένη επαγγελματία», προσθέτει.
Ο Lucian Croitoru, σύμβουλος του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας και του πρώην υποψηφίου για την πρωθυπουργία, σημειώνει ότι είναι μια καλή οικονομολόγος, η οποία έχει «καλή αίσθηση της διπλωματίας, βαθιά γνώση των πολιτικών του ΔΝΤ και πρακτική προσέγγιση σε θέματα προς συζήτηση».
Η διάσωση της Κύπρου το 2013 είναι εκείνη λόγω της οποίας έγινε ευρύτερα γνωστή η ρουμάνα οικονομολόγος, με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης να την αποκαλούν η «σιδηρά κυρία», ότι ήταν πολύ σκληρή και απαιτητική όσον αφορά τους όρους δημοσιονομικής εξυγίανσης και των απαιτήσεων που διατυπώνονταν στη χώρα.
Ωστόσο, όσοι συνεργάστηκαν μαζί της κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, έχουν διαφορετική άποψη.
Σύμφωνα με τον Μάριο Κληρίδη, γενικό διευθυντή στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, «έχει τη φήμη ότι είναι σκληρή, όμως δεν βίωσα τη σκληρότητα στις υποθέσεις που είχα μαζί της», ενώ ο Αλέξανδρος Αποστολίδης, ιστορικός οικονομικών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου επισημαίνει ότι «έχει μια αρκετά αρνητική φήμη στην Κύπρο.
»Είμαστε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και το γεγονός ότι ήταν γυναίκα προκάλεσε ορισμένα ζητήματα».
Ωστόσο, επισημαίνει ότι από την εμπειρία του, ήταν «ένα άτομο με επιθυμία να ακούσει άλλες ιδέες και εναλλακτικές, περισσότερο έτοιμη απ' ό,τι άλλοι στο να ακούσει μια διαφορετική προσέγγιση».
Ο κ. Αποστολίδης σημειώνει ακόμη ότι το γεγονός ότι της ανατέθηκε να είναι επικεφαλής του ΔΝΤ στις συνομιλίες για την Ελλάδα «είναι ένα σημάδι του πώς οι τράπεζες στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».
«Θα περιμέναμε ότι θα επιμείνει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε υψηλότερο ποσοστό», αναφέρει και προσθέτει ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθεί ότι οι προηγούμενες προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης ήταν αρκετές».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης