Τελευταία Νέα
Διεθνή

Time: Ενώ παραμένει στο τραπέζι το Grexit, η Ελλάδα ξεκινά τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης

Time: Ενώ παραμένει στο τραπέζι το Grexit, η Ελλάδα ξεκινά τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης
Στο επίκεντρο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά την αποκάλυψη συνομιλιών του για παράλληλο νόμισμα
Στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αναφέρεται με δημοσίευμά του το περιοδικό «Time», τις οποίες χαρακτηρίζει «πολύπλοκες», αλλά και στις μομφές που υπήρξαν μετά τις αποκαλύψεις ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, συζητούσε σχέδιο παράλληλου νομίσματος.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνεται, έχουν επικρίνει τον Γ. Βαρουφάκη, καλώντας τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να εξηγήσει στους βουλευτές τι ήξερε για τις ενέργειες του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Στις 29 Ιουνίου, οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν προκειμένου να αποφευχθεί φυγή κεφαλαίων εν μέσω φόβων ότι η Ελλάδα όδευε στην έξοδο από το ευρώ.
Θεωρητικά, ένα παράλληλα σύστημα σχηματιζόμενο από την αποτελεσματική «κλωνοποίηση» των φορολογικών λογαριασμών θα επέτρεπε στο υπουργείο Οικονομικών να συνεχίσει τις πληρωμές με τη μορφή των αποκαλούμενων IOUs.
Ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι είχε λάβει τη σχετική έγκριση από τον Αλ. Τσίπρα για τον σχεδιασμό αυτό πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου και επέμεινε ότι οι ενέργειές του ήταν νόμιμες, προς το δημόσιο συμφέρον και με στόχο τη διατήρηση της χώρας στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, που ήδη αντιμετωπίζει μια εξέγερση μέσα στο κόμμα του σχετικά με τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστέ προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, δέχεται πιέσεις να προκηρύξει πρόωρες εκλογές από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρωθούν.
Αφού πέρασε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από τους πιστωτές, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου, όταν η χώρα πρέπει να αποπληρώσει περί τα 3,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Χωρίς τα χρήματα από το αναμενόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης, ύψους περίπου 86 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καταβάλει τα χρήματα αυτά στην ΕΚΤ, κάτι που είναι πιθανόν να δημιουργήσει νέους φόβους για το μέλλον της χώρας στο ευρώ.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης