Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τη σύγκληση του ΝΑΤΟ ζητά η Τουρκία – Αντικείμενο, η αυξανόμενη ένταση με PKK και τζιχαντιστές

Τη σύγκληση του ΝΑΤΟ ζητά η Τουρκία – Αντικείμενο, η αυξανόμενη ένταση με PKK και τζιχαντιστές
Έκκληση για συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας από τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel
Τη σύγκληση των πρεσβευτών των 28 κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας και με αντικείμενο την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων ανταρτών του PKK και των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.
«Λόγω της σοβαρής κατάστασης που προκλήθηκε μετά τις φρικιαστικές τρομοκρατικές πράξεις των τελευταίων ημερών και με στόχο να ενημερωθούν οι σύμμαχοι για τα μέτρα που θα ληφθούν συγκαλούνται οι πρεσβευτές των 28 κρατών μελών του ΝΑΤΟ», τονίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι οι σύμμαχοι παρακολουθούν λεπτομερώς τις εξελίξεις και τάσσονται στο πλευρό της Τουρκίας.
Η Άγκυρα επικαλέστηκε το άρθρο 4 του Συμφώνου του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο ένα κράτος - μέλος μπορεί να ζητήσει σύγκληση των πρεσβευτών για διαπραγματεύσεις όταν «απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια».

Συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους ζητά η Merkel

Ο κύριος λόγος των διαβουλεύσεων είναι η ένταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των πρόσφατων αεροπορικών βομβαρδισμών της Τουρκίας εναντίον θέσεων στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ.
Η Τουρκία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή τους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία και στη συνέχεια διεύρυνε τους βομβαρδισμούς της και εναντίον θέσεων Κούρδων ανταρτών του PKK στο βόρειο Ιράκ.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Τουρκία ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής νέες επιθέσεις εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.
Το Ισλαμικό Κράτος θεωρείται υπεύθυνο για την τρομοκρατική επίθεση στην πόλη Σουρούτς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 32 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Εν τω μεταξύ το PKK έκανε γνωστό σήμερα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για μια επίθεση κατά την οποία δυο Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ νωρίτερα είχε αναλάβει την ευθύνη για τον θάνατο δυο τούρκων αστυνομικών, οι οποίοι φέρεται να στήριζαν το Ισλαμικό Κράτος.
Τέλος, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ahmet Davutoglou, τον κάλεσε «να μην εγκαταλείψει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αλλά παρά τις δυσκολίες να την συνεχίσει».
Επίσης, διαβεβαίωσε τον τούρκο πρωθυπουργό ότι η Γερμανία θα στηρίξει τον αγώνα της Άγκυρας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα υπάρχει στενή επαφή για το θέμα και εκατέρωθεν ενημέρωση των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών των δυο χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης