Τελευταία Νέα
Διεθνή

ABC: Γιατί ο Τσίπρας από ήρωας της ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει γίνει ένας ακόμη ρεαλιστής ηγέτης

ABC: Γιατί ο Τσίπρας από ήρωας της ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει γίνει ένας ακόμη ρεαλιστής ηγέτης
Πριν την εκλογική του νίκη τον Ιανουάριο, αντιτασσόταν στη λιτότητα και τώρα, έξι μήνες μετά, εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές…
Μέσα σε λιγότερο από μισό χρόνο, ο Αλέξης Τσίπρας από είδωλο της ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει γίνει ένας ακόμη ρεαλιστής ηγέτης, καθ' εικόνα και ομοίωση μεγάλου μέρους των αρχηγών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας ABC.
Όπως αναφέρεται, έχουν περάσει έξι μήνες από τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα της 25ης Ιανουαρίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα αναδείχθηκε νικητής.
Την ίδια αυτή ημέρα, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων και απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό, έλεγε ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της την καταστροφική πολιτική της λιτότητας, αφήνει πίσω της τον φόβο και τον αυταρχισμό.
»Αφήνει πίσω της πέντε χρόνια ταπείνωσης και βασάνων και προχωρά ξανά με εμπιστοσύνη, ελπίδα, αξιοπρέπεια και ειρήνη προς μια Ευρώπη που αλλάζει».
Επίσης, είχε ορίσει τότε το κόμμα του ως το «σωστό παράδειγμα» αυτής της νέας εποχής.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η συμφωνία που πέτυχε ο έλληνας πρωθυπουργός με τους πιστωτές της χώρας την 13 Ιουλίου, έσπασε αυτή την αρμονία.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο για τα προαπαιτούμενα μέτρα, 32 εκ των 149 βουλευτών του τάχθηκαν εναντίον των νέων μέτρων λιτότητας, με τους αναλυτές να μεταφράζουν το πλήγμα που δέχθηκε ο Τσίπρας σαν μια αλλαγή των πολιτικών του σχεδιασμών.
Η αμερικανική εφημερίδα New York Times, σημειώνεται, επίσης επικαλείται δηλώσεις ειδικών που εξαίρουν τη νέα συμπεριφορά του έλληνα πρωθυπουργού.
Ένας εξ αυτών, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειος, εκτιμά ότι ο Τσίπρας «δείχνει ότι είναι ικανός να μιλάει τη γλώσσα των μεταρρυθμίσεων και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Αυτή η αρετή, προσθέτει, μπορεί να τον μετατρέψει στον «νικητή» αυτής της δυσμενούς κατάστασης που βιώνει η χώρα.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης