Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Ενώπιον ενός αβέβαιου μέλλοντος ο Τσίπρας – Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει

El Mundo: Ενώπιον ενός αβέβαιου μέλλοντος ο Τσίπρας – Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει
Δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας μέχρι την 20ή Αυγούστου
Δύσκολες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την ισπανική συντηρητική εφημερίδα «El Mundo».
Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να έχει κλείσει η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης πριν από τις 20 Αυγούστου, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει προς την ΕΚΤ ποσό 3,2 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί εύκολη δουλειά, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και σήμερα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Αυτό, σύμφωνα με την El Mundo, οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν πολλές λεπτομέρειες, αλλά και στο ότι οι Βρυξέλλες εργάζονται πλέον με αργούς ρυθμούς, εξαιτίας των διακοπών του Αυγούστου.
Η Κομισιόν, σημειώνεται, ήδη εξετάζει την πιθανότητα να απελευθερώσει άλλο δάνειο – γέφυρα προς την Ελλάδα εν όψει της πιθανότητας να μην έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις πριν από την 20ή Αυγούστου, το οποίο θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με αυτό που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, ύψους 7,16 δισ. ευρώ, με το οποίο η Αθήνα αποπλήρωσε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, αλλά και την ΕΚΤ.
Υπάρχουν κάποιοι, μάλιστα, που εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν μέχρι τον Δεκέμβριο.
Πέραν τούτου, όμως, ο έλληνας πρωθυπουργός έχει να περάσει τις επόμενες εβδομάδες δύο αμφιλεγόμενους νόμους: τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος προκειμένου να περιορίσει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά και την αύξηση των φόρων για τους αγρότες.
Και οι δύο νόμοι είναι μη δημοφιλής, όχι μόνο στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα τη Νέα Δημοκρατία, η οποία αν και μέχρι τώρα έχει υποστηρίξει όλες τις μεταρρυθμίσεις μετά τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ωστόσο πολλοί βουλευτές της εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει η El Mundo, αφαίρεσε αυτές τις δύο αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις από τα δύο πακέτα προαπαιτούμενων μέτρων που ψηφίστηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο, μια κίνηση που φαίνεται ότι έγινε προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει άλλη μια ένταση στο εσωτερικό του κόμματός του, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να εμφανιστούν και άλλοι αντάρτες βουλευτές, πλήττοντας τη σταθερότητα της κυβέρνησής του.
Ο έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι είναι αντιμέτωπος με μια τρομερή εσωκομματική πρόκληση, καθώς περισσότερο από το ήμισυ της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τάσσεται κατά του μνημονίου.
Το ευτύχημα, όπως επισημαίνεται, είναι ότι η πλειονότητα αυτών δεν είναι βουλευτές του κόμματος και γι' αυτό οι αντάρτες περιορίζονται στους 36 με 39.
Ακόμη και έτσι, όμως, η πίεση από τα εσωτερικά όργανα του κόμματος είναι ισχυρή.
Ένα ακόμη πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα έχει όνομα και επίθετο και λέγεται Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της El Mundo, Hector Estepa, σημειώνοντας ότι αντιτίθεται σθεναρά στη λιτότητα και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Παράλληλα, η αντιπολίτευση, που έχει υποστηρίξει τον έλληνα πρωθυπουργό στις ψηφοφορίες των τελευταίων εβδομάδων, επιθυμεί την αποπομπή της, όμως το πρόβλημα είναι ότι αν δεν παραιτηθεί, ο μόνος τρόπος για να φύγει είναι ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι πολύ οδυνηρό για τον Αλέξη Τσίπρα.
Μια ψηφοφορία για την αποχώρηση της Κωνσταντοπούλου θα μπορούσε να καταλήξει με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, για πολλούς οι εκλογές είναι αναπόφευκτες.
Πρόκειται για μια πιθανότητα που συζητείται ανοιχτά και θα μπορούσε να λάβει χώρα το φθινόπωρο, πιθανόν μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Τα προβλήματα, καταλήγει ο H. Estepa, συνεχίζονται για τον Αλέξη Τσίπρα…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης