Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNNMoney: Αυξήθηκαν οι φτωχοί στη Ρωσία κατά 3 εκατομμύρια σε σχέση με πέρσι

CNNMoney: Αυξήθηκαν οι φτωχοί στη Ρωσία κατά 3 εκατομμύρια σε σχέση με πέρσι
Οι κυρώσεις από τη δύση θα κοστίσουν στη Ρωσία 106 δις. δολάρια, εκτιμά ο Medvedev
Μετά από χρόνια κατά τα οποία γίνονταν πλουσιότεροι, εκατομμύρια Ρώσοι κατρακυλούν και πάλι προς τη φτώχεια, σύμφωνα με έρευνα του CNNMoney.
O αριθμός των Ρώσων που ζουν με λιγότερα από 9.662 ρούβλια (169 δολάρια) τον μήνα (το επίσημο όριο της φτώχειας) πλησίαζε τα 23 εκατομμύρια στο τέλος Μαρτίου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Αυτό σημαίνει 3 εκατομμύρια περισσότεροι από πέρσι, όταν ο συνδυασμός των κυρώσεων από τη δύση και των μεταπτώσεων στην τιμή του πετρελαίου οδήγησε σε μία βαθιά ύφεση.
Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 16% μέσα στο 2015 και κατά συνέπεια η αγοραστική δύναμη των Ρώσων μειώθηκε.
Όπως και οι μισθοί τους, που σημείωσαν πτώση 14% τον Μάιο και 7% τον Ιούνιο. Το σοκ ήρθε μετά από χρόνια ανάπτυξης για τη Ρωσία και συγκεκριμένα στη 15ετία του Putin το επίσημο ποσοστό της φτώχειας μειωνόταν σταθερά μέχρι το 11% του 2014.
Αυτό άρχισε να αντιστρέφεται και πλέον 16% των Ρώσων θεωρούνται επισήμως φτωχοί. Και με την κρίση στην Ουκρανία δεν φαίνεται η μιζέρια να απαλύνεται σύντομα.
Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της κατάστασης στην Κριμαία επεκτάθηκαν μέχρι το 2016.
Με όλα αυτά η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο και το ΔΝΤ βλέπει αυτό το ποσοστό να ανεβαίνει στο 3,8% μέχρι το τέλος του έτους και να είναι πάνω από 1% το 2016.
Οι ρωσικές τράπεζες και εταιρίες δεν έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενώ οι συναλλαγές με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εταίρο της Ρωσίας έπεσαν πάνω από 1/3 τους δύο πρώτους μήνες του 2015.
Ο πρωθυπουργός Dmitry Medvedev ότι οι κυρώσεις θα κοστίσουν στη Ρωσία 106 δις. δολάρια μέσα στο 2015.
Η Ρωσία κήρυξε από την πλευρά της εμπάργκο στα δυτικά προϊόντα (τρόφιμα), αλλά τα πυρά γύρισαν πάνω της εκτοξεύοντας τις τιμές κατά 21% τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης