Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η ΕΚΤ αποφασίζει σήμερα αν θα αυξήσει το όριο του ELA

Bloomberg: Η ΕΚΤ αποφασίζει σήμερα αν θα αυξήσει το όριο του ELA
Αν και η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τον ELA εκ νέου άμεσα, έχει επίσης περιθώριο να λάβει περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες αν η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχωρήσει.
Την αύξηση ή μη του ορίου του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) θα κληθεί να αποφασίσει σήμερα, Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg.
«Το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει την Τετάρτη αν θα αυξήσει το όριο του ELA από τα τρέχοντα επίπεδα των 89,5 δισ. ευρώ και για πόσο διάστημα», σημειώνεται και προστίθεται ότι ερωτηθείς εκπρόσωπος της ΕΚΤ πότε θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, σημειώνεται, την περασμένη εβδομάδα έπεισε τα μέλη του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας να αυξήσουν το όριο του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, την πρώτη αύξηση από τα τέλη Ιουνίου, μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων που θα επιτρέψουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ.
Η επιπλέον ρευστότητα βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν τη Δευτέρα, παρέχοντας βασικές υπηρεσίες, αν και τα capital controls παραμένουν εν ισχύι.
Όπως σημειώνεται, αν και η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τον ELA εκ νέου άμεσα, έχει επίσης περιθώριο να λάβει περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες αν η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχωρήσει.
Αυτό, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, θα μπορούσε να απαιτήσει εβδομάδες ή και μήνες.
Το 59% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το κούρεμα που επιβάλλεται στα collaterals (εγγυήσεις) των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον ΕLA, όμως όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, σχεδόν το 90% εκτιμά ότι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα τραπεζικά ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να γίνουν δεκτά εκ νέου από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτό το βήμα θα μπορέσει να καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα προς αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή η ΕΚΤ, μειώνοντας δυνητικά τις αποδόσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης