Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το Grexit δεν ματαιώθηκε – Θα βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το 2016

tags :
Bloomberg: Το Grexit δεν ματαιώθηκε – Θα βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το 2016
Κίνδυνο Grexit εντοπίζει για τα τέλη του 2016 το 71% των οικονομολόγων του Bloomberg
Οι συζητήσεις περί Grexit δεν ματαιώθηκαν, παρά μόνο αναβλήθηκαν, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του, το αμερικανό Bloomberg.
Ειδικότερα, επισημαίνει πως το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναμένεται να βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το 2016.
Το Bloomberg επικαλείται, μάλιστα, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που πραγματοποίησε, με τη συμμετοχή 34 οικονομολόγων.
Αναλυτικότερα, ενώ το 70% αυτών εκτιμά ότι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι διασφαλισμένη για το 2015, εντούτοις περίπου οι μισοί υποστηρίζουν ότι το ποσό των 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος δεν είναι αρκετά μεγάλο και το 71% αυτών προβλέπει ότι στα τέλη του 2016, η χώρα ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.
Το Bloomberg αναφέρει παράλληλα, πως ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει σταδιακά προς έγκριση στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, την ίδια ώρα που οι ατέλειες της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, αποτελούν πηγή ανησυχίας ως προς την εφαρμογή του προγράμματος.
Η ανησυχία εντείνεται αν αναλογιστεί κανείς πως οι ευρωπαίοι πιστωτές αρνούνται να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρότι το ΔΝΤ έχει τονίσει ότι αυτή η κίνηση αποτελεί βασικό παράγοντα για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Αγκάθι φαίνεται να αποτελούν και οι ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 50 δισ. ευρώ, στις οποίες έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Εις εκ των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, ο Peter Dixon της Commerzbank, τόνισε πως «αν δεν ελάφρυνση του χρέους, το πακέτο των 86 δισ. ευρώ δεν θα είναι αρκετό», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «το να φορτώνεις με επιπλέον δάνεια μια χώρα που δεν μπορεί να τα αποπληρώσει απηχεί ακριβώς την σημασία που έχει αποδώσει ο Einstein στην παράνοια: να επαναλαμβάνει κανείς συνεχώς το ίδιο πράγμα, περιμένοντας να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα».
Τέλος, και ο Alan McQuaid της Merrion Capital Group, ανέφερε πως «εκτός της Γερμανίας φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν πως η μείωση του χρέους της Ελλάδας είναι απαραίτητη», επισημαίνοντας με νόημα πως «αν δεν υπάρξει αυτή η μείωση, τότε είναι δύσκολο για τη χώρα να συνεχίσει να επιβιώνει εντός της ζώνης του ευρώ επ’ αόριστον».

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης