Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Αμαύρωσαν για πάντα το ευρώ η ελληνική κρίση χρέους και οι συζητήσεις περί Grexit;

BBC: Αμαύρωσαν για πάντα το ευρώ η ελληνική κρίση χρέους και οι συζητήσεις περί Grexit;
«Μήπως τελικά το ευρώ δεν είναι… αιώνιο;», διερωτάται το BBC
Η ελληνική κρίση χρέους, οι εικασίες για Grexit και οι σκληρές διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά σχετικά με το κοινό νόμισμα, το ευρώ, υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το βρετανικό BBC.
Ειδικότερα, τονίζει πως πλέον η «αθανασία» του ευρώ τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς παρότι δεν υφίστανται νομικά οι όροι αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ, οι συζητήσεις για το Grexit αποδεικνύουν ότι πρακτικά μια έξοδος θα μπορούσε να συντελεστεί.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε όσοι εκτιμούν ότι ο Wolfgang Schaeuble, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, θα προτιμούσε το Grexit, ενώ έχει γίνει γνωστό πως σχέδιο αντιμετώπισης του Grexit έχει στη διάθεσή της και η Κομισιόν.
«Τι όμως σημαίνει αυτή η «θνησιμότητα» του ευρώ;», διερωτάται το BBC, προσθέτοντας «μήπως καθιστά την ένωση περισσότερο ως μια ζώνη κοινών επιτοκίων, από την οποία μπορεί να αποχωρήσει κανείς όταν πλέον δεν επωφελείται;».
Αυτό που έχει χαθεί στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ είναι πως μια χώρα έχει χάσει τη δυνατότητα να προχωρά σε υποτιμήσεις του εθνικού της νομίσματος, καθώς και να χαράσσει την δική της νομισματική πολιτική, χωρίς να εξαρτάται από την ΕΚΤ.
Το ζήτημα είναι, σύμφωνα με το BBC, πως αν αλλάξει η εικόνα των αγορών για την Ευρωζώνη, αν εκτιμήσουν ότι κάθε κράτος – μέλος του ευρώ μπορεί να αποχωρήσει, τότε θα αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο δανείζουν {οι αγορές} τις χώρες του ευρώ, ειδικότερα αυτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Ο κίνδυνος ουσιαστικά είναι ότι μιλώντας για το Grexit, έστω και ως μέσο απειλής, δημιούργησαν πράγματι το ζήτημα του Grexit.
Το BBC, ωστόσο, τονίζει πως οι ίδιες οι χώρες της Ευρωζώνης δεν επιθυμούν την «θνησιμότητα» του ευρώ, καθώς το κόστος εξόδου από την ένωση και το κόστος υιοθέτησης νέου νομίσματος είναι πολύ μεγάλο.
Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι η νομισματική ένωση παραμένει μια ατελής ένωση, ευάλωτη και εύθραυστη.
Σύμφωνα με το BBC, καθίσταται επιπλέον σαφές πως η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί στο δρόμο της τραπεζικής και δημοσιονομικής ενοποίησης, ώστε να γίνει η ένωση κάτι παραπάνω από μια παροδική ζώνη σταθερών επιτοκίων.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης