Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Γιατί η Αργεντινή επίμονα αρνείται να πληρώσει τα χρέη της

Bloomberg: Γιατί η Αργεντινή επίμονα αρνείται να πληρώσει τα χρέη της
Οι δικτάτορες της Αργεντινής διόγκωσαν το χρέος και το φόρτωσαν στις επόμενες γενιές
Η μάχη της Αργεντινής με τις ξένες τράπεζες και τους κατόχους ομολόγων είναι κάτι περισσότερο από άλλη μία μέρα στη δουλειά.  Είναι μία εθνική υπόθεση που κατοχυρώνεται σε ένα ειδικό μουσείο στο business school του Πανεπιστημίου του Buenos Aires.
 Το Μουσείο του ξένου χρέους δεν είναι κάτι το φανταχτερό.
Υπάρχουν μερικά ξεθωριασμένες σκηνές και φωτογραφίες, ημερομηνίες, κείμενα και γραφικά. Τράπεζες, επενδυτές ομολόγων και το ΔΝΤ και υπερτιμημένες πιστώσεις.
 Η οικονομία της Αργεντινής καταρρέει, ο κόσμος υποφέρει και αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά.
Η Αργεντινή έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της ως προς το χρέος της εφτά φορές από το 1827.
 Η τελευταία ήταν τον Ιούλιο του 2014, όταν η Αργεντινή προτίμησε το πιστωτικό γεγονός απ’ ό,τι να ενδώσει στην πίεση του  Paul Singer of Elliott Management.
 Η μάχη με το hedge fund του Singer κρατάει εδώ και δώδεκα χρόνια και είναι τόσο πολύ μέσα στο μυαλό των ανθρώπων που στο Buenos Aires t υπάρχουν παιδικά παιχνίδια με πουλιά – γύπες πάνω σε ένα βουνό δολάρια.
 «Εμείς υψώσαμε τη σημαία κόντρα στα αρπακτικά fund – γύπες, δώσαμε ένα όνομα στη διεθνή τοκογλυφία και τον δεσποτισμό» είπε η πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernández de Kirchner σε ομιλία της τον περασμένο Μάιο.
 Μία μέρα στο μουσείο του χρέους η ξεναγός Antonella Fagnano περιέγραψε πως η Αργεντινή έφτασε στη χρεωκοπία δείχνοντας μία φωτογραφία του δικτάτορα Jorge Videla, που έκανε το 1976 πραξικόπημα το οποίο κράτησε εφτά χρόνια.
Μία περίοδος κατά την οποία διογκώθηκε το χρέος σε συνδυασμό και με τον πόλεμο στα νησιά Falklands το 1982.
«Σήμερα, η Αργεντινή δεν έχει καμία ηθική υποχρέωση και θα ήταν λάθος να πληρώσει» λέει η Fagnano  και προσθέτει: «Οι ξένοι χρηματοδοτούσαν αυτούς τους δικτάτορες, οι οποίοι δεν έκαναν ό,τι έπρεπε με αυτά τα χρήματα και άφησαν το χρέος για τις επόμενες γενιές».
Η πρόεδρος Fernandez πλησιάζει προς το τέλος της θητείας της και τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι τότε.
 Αλλά και ο νέος υποψήφιος πρόεδρος Daniel Scioli, επικεφαλής στις εκλογές του Οκτωβρίου, ορκίζεται να συνεχίσει τη μάχη και να μην πληρώσει τα fund – γύπες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης