Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Πόσο άσχημη είναι η κατάσταση για τους Έλληνες; - Δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου

tags :
BBC: Πόσο άσχημη είναι η κατάσταση για τους Έλληνες; - Δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου
Δραματική αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας και της μετανάστευσης - Περικοπές βασικών αγαθών

Οι Ελληνες βιώνουν για αρκετά χρόνια την οικονομική κρίση και τώρα έρχεται ένα νέο τριετές πρόγραμμα πέρα από τα όρια, αναφέρει σε άρθρο του το BBC και προσθέτει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Κι όλα αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία για να βάλει ένα τέλος στην ταπείνωση και τον πόνο της λιτότητας. Το ΒΒC κάνει, λοιπόν, μία σύγκριση της κρίσης στην Ελλάδα με άλλες που έμειναν στην ιστορία κατά το παρελθόν.

Η μεγάλη ύφεση

Κατά γενική ομολογία η Ελλάδα έχει βιώσει μία οικονομική κρίση στα επίπεδα της μεγάλης ύφεσης του 1930. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία το ελληνικό ΑΕΠ άρχισε να συρρικνώνεται από τελευταίο τρίμηνο του 2008 και με μία μικρή εξαίρεση ανάκαμψης το 2014, μειώνεται συνεχώς από τότε. Η σωρευτική μείωση ήταν 25%, το μεγαλύτερο ποσοστό σε προηγμένη οικονομία από το 1950. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το ΑΕΠ θα πέσει κι άλλο το 2015-07-16

Ανεργία

Το 1/4 του πληθυσμού δεν έχει δουλειά, αλλά ειδικά στους νέους το ποσοστό είναι διπλάσιο (50%). Σε κάποιες περιοχές της χώρας η ανεργία των νέων (μέχρι 25 ετών) φτάνει, μάλιστα, και το 60%. Η μακροχρόνια ανεργία είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα. Και σύμφωνα με μία έρευνα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου όσο ένας άνθρωπος μένει άνεργος, τόσο πιο δύσκολα θα βρει κάποτε δουλειά. Στην Ελλάδα το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας αγγίζει το 20%, ενώ στην υπόλοιπη ευρωζώνη μόλις που ξεπερνάει το 5%. Ενας στους τρεις νέους έχει πάνω από ένα χρόνο να δουλέψει, ενώ μετά από δύο χρόνια εκτός εργασίας χάνεται και το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η επίμονη ανεργία «τρώει» επίσης και τις συντάξεις. Κι αυτό διότι οι συνταξιούχοι, εκ των οποίων το 45% παίρνει κάτω από 665 ευρώ, συντηρούν και τους άνεργους.


Το ρίσκο της φτώχειας αυξήθηκε

Από το 2008 ως το 2013 οι Έλληνες έγιναν κατά 40% πιο φτωχοί και εκτός από δουλειές και εισοδήματα, έχασαν και κοινωνικά προνόμια. Επίσης το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έφτασε στα επίπεδα του 2003. Το ρίσκο της φτώχειας στην Ελλάδα είναι στο 35% από 28% το 2008, ενώ στην υπόλοιπη ευρωζώνη έχει μείνει σταθερό στο 22-23%, ενώ το μέσο εισόδημα έπεσε στην Ελλάδα από τα 11000 στα 8000 ευρώ, την ίδια στιγμή που στην ευρωζώνη κυμαίνεται μεταξύ των 16-17 χιλιάδων ευρώ. Ενας στους πέντε Ελληνες είχε να αντιμετωπίσει την έλλειψη βασικών αγαθών και περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού οδεύουν προς το όριο της φτώχειας και τον κοινωνικό εξοβελισμό.


Περικοπές βασικών υπηρεσιών

Ο τομέας της υγείας έχει χτυπηθεί πολύ από την κρίση και υπολογίζεται ότι 800.000 Ελληνες δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπάρχουν, πάντως, πολλές κοινωνικές πρωτοβουλίες και κλινικές που αναλαμβάνουν τη δωρεάν περίθαλψη ατόμων χωρίς ασφάλιση, παρά το γεγονός ότι πολλά θεραπευτήρια και ιατρικά κέντρα έκλεισαν λόγω της κρίσης. Αύξηση παρουσιάζουν επίσης και τα κρούσματα του ΑΙDS, αλλά και οι ψυχικές ασθένειες  

Αύξηση των αυτοκτονιών

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αυτοκτονίες ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία οφείλονται στα μέτρα λιτότητας. Επαιξε ρόλο και ότι τα κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης έκλεισαν ή, μείωσαν το προσωπικό τους, ενώ εγκαταλείφθηκε το πλάνο για ψυχική υποστήριξη των ανήλικων. Τα κονδύλια για την ψυχική υγεία μειώθηκαν κατά 20% από το 2010 ως το 2011 και υπέστησαν νέα καθίζηση 55% τον επόμενο χρόνο.

Μετανάστευση

Πολλοί ΄Ελληνες ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό και υπολογίζεται ότι είναι περίπου 400 χιλιάδες αυτοί που μετανάστευσαν την τελευταία πενταετία. Από αυτούς οι 9 στους 10 είχαν πτυχίο και πάνω από το 60% διέθεταν master, ενώ ένα 11% είχε PhD. Όπως λέει η Φωτεινή Πλούμπη μετά από έναν χρόνο άκαρπης αναζήτησης στην Ελλάδα, πήγε το 2013 στην Αγγλία και αμέσως βρήκε δουλειά στο Λονδίνο. «Δεν είχα επιλογή παρά να φύγω αν ήθελα να δουλέψω» αναφέρει η ίδια και εξηγεί. «Δεν είχα καμία προοπτική εργασίας στην Ελλάδα. Θέλω να γυρίσω πίσω, η ζωή μου είναι στην Ελλάδα, αλλά η λογική με αποτρέπει να κάνω κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης