Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμφισβητούν τη Societe Generale οι αναλυτές, αλλά αυτή δηλώνει «άτρωτη»

Αμφισβητούν τη Societe Generale οι αναλυτές, αλλά αυτή δηλώνει «άτρωτη»
Ανάμεσα σε δύο κινδύνους βρίσκεται η γαλλική τράπεζα Societe Generale – δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, βάσει κεφαλαιοποίησης του 2008 – καθώς μετά τα κενά ασφαλείας που κατέδειξε το σκάνδαλο με τον Κερβιέλ, ο όμιλος καλείται να αντιμετωπίσει την τεράστια έκθεση που έχει στα ελληνικά ομόλογα.
Ο Κερβιέλ επένδυε δισεκατομμύρια χωρίς να έχει την έγκριση κανενός, με συνέπεια να στοιχίσει στη Societe Generale 4,9 δισ. ευρώ. Η τράπεζα υποστηρίζει ότι μετά από αυστηρούς ελέγχους και νέες δικλείδες ασφαλείας, το σύστημά της είναι πλέον άτρωτο.
Όμως πλέον έχει προκύψει και ένας νέος κίνδυνος, η έκθεσή της στην ελληνική αγορά, στην οποία κατέχει ήδη το 88% της Geniki Bank, της οποίας η μετοχή έχει χάσει από τις αρχές της χρονιάς πάνω από το 50% της αξίας της.
Ανώτερο στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Ofi Gestion Privee τονίζει στο Bloomberg ότι «ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποδεικνυόταν καταστροφική για τη Societe Generale».
Ο CEO της Societe Generale πάντως, ο κ. Frederic Oudea, στις 28 Ιουνίου είχε ουσιαστικά διαψεύσει τα αρνητικά σενάρια, τονίζοντας ότι η τράπεζα οτιδήποτε προκύψει σε σχέση με την Ελλάδα έχει τους πόρους να διαχειριστεί.
Όπως και να έχει η έκθεση της Societe Generale στη χώρα μας ήταν και ο λόγος της υποβάθμισης της τράπεζας, καθώς και άλλων δύο γαλλικών τραπεζών, από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s στις 15 Ιουνίου.
Εξ άλλου η Γαλλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα: η έκθεσή της αγγίζει τα 56,7 δισ. δολάρια.
Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες στις αρχές Ιουλίου για επέκταση της κρίσης χρέους από την Ελλάδα στην Ιταλία οδήγησαν σε σημαντική πτώση της τιμής της μετοχής της Societe Generale, που έχασε το 5,5% της αξίας της μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.
Παράλληλα, η Societe Generale, καθώς και η BNP Paribas, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας, είναι ανάμεσα στους ιδιώτες επενδυτές που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στο νέο πακέτο ελληνικής διάσωσης, το κλείσιμο του οποίου έδωσε νέα ώθηση στη μετοχή της Societe Generale που ενισχύθηκε την 21η Ιουλίου κατά 6,2%.
Εν μέρει εξ αιτίας της έκθεσή της στην Ελλάδα, αλλά και λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή, τα κέρδη της Societe Generale για το πρώτο τρίμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 14% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και διαμορφώθηκαν στα 916 εκατ. ευρώ.
Βοηθούμενη από την εγχώρια λιανική τραπεζική, η γαλλική τράπεζα έχει περάσει από την οικονομική κρίση χωρίς να καταγράψει ζημίες. Στόχος είναι να έχει κέρδη 6 δισ. ευρώ το 2012

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης