Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το πρόγραμμα των 35 δισ. της Κομισιόν για την Ελλάδα

tags :
Το πρόγραμμα των 35 δισ. της Κομισιόν για την Ελλάδα
Juncker: Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων χρειάζεται να ατενίσουμε το μέλλον και να δώσουμε ελπίδα στη νέα γενιά
Στη δημοσιότητα έδωσε χθες η Commission το νέο πλάνο των 35 δις. ευρώ που θα διατεθούν στην Ελλάδα μέχρι το 2020 με στόχο την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης.
 Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Jean Claude Juncker που εμπνεύστηκε και πρότεινε το συγκεκριμένο σχέδιο ανέφερε ότι «αυτά τα 35 δισ. ευρώ μπορούν να συμβάλουν στο να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για τις επενδύσεις, και να δώσουν ελπίδα ιδίως στη νεότερη γενιά και πρόσθεσε.
 «Μετά από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, χρειάζεται τώρα να ατενίσουμε το μέλλον.
Αυτό το νέο ξεκίνημα για την απασχόληση και την ανάπτυξη αποτελεί τη συμβολή της Επιτροπής. Ευελπιστώ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε σύντομα να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε τα χρήματα».
Στο ίδιο ύφος μίλησε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Valdis Dombrovskys: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινητοποιήσει άνω των 35 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για να στηρίξει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Μπορεί να παράσχει την ιδιαιτέρως αναγκαία για την Ελλάδα στήριξη, ώστε να συμβάλει στην ανόρθωση της οικονομίας της σε μια περίοδο δραματικής κάμψης των επενδύσεων.
 Η στήριξη αυτή από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να διασφαλίσει ανάκαμψη διαρκείας.
 Πρέπει να συνοδεύεται από θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας».
Η Κορίνα Κρέτσου, Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, ανέφερε από την πλευρά της: «Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ζώνης του ευρώ είναι απολύτως αναγκαίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από φιλόδοξες επενδύσεις.
Τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία μπορούν να διοχετεύσουν άνω των 20 δισ. ευρώ σε επιτόπιες επενδύσεις την περίοδο 2014-2020, προς όφελος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».
Το ποσό άνω των 35 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 θα συνίστανται σε 20 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, καθώς και σε 15 δισ. ευρώ από τα Γεωργικά Ταμεία.
 Τα κονδύλια αυτά μπορούν να διοχετευθούν σε επενδύσεις, για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και των κακών κοινωνικών συνθηκών, στην έρευνα και την παιδεία, καθώς και στις υποδομές.
Οι πρώτες πληρωμές από τα εν λόγω Ταμεία της ΕΕ, το 2014 και το 2015, ανέρχονται ήδη σε 4,4 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης