Τελευταία Νέα
Διεθνή

Krugman: Μία κακή διακυβέρνηση λίγων μηνών δεν μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά

tags :
Krugman: Μία κακή διακυβέρνηση λίγων μηνών δεν μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά
«Το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ εφικτό, γιατί ακολουθήθηκε μία αποτυχημένη συνταγή»
Ολοι μιλούν για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, που υποστήριξε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας είναι καταδικασμένες σε αποτυχία χωρίς ελάφρυνση του χρέους.
Αυτό είναι σίγουρα ένα σωστό συμπέρασμα υποστήριξε ο Paul Krugman σε ένα ακόμα άρθρο του με το οποίο ισχυρίζεται ότι η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του αποτυχημένου προγράμματος της Ελλάδας.
"Είναι δύσκολο να δεχτούμε αυτό που ισχυρίζεται ότι η τραπεζική κρίση και τα οικονομικά προβλήματα οφείλονται στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία" σχολίασε ο Αμερικάνος οικονομολόγος και εξήγησε συνοπτικά το σκεπτικό του.
"Αν το πραγματικό πλάνο για την Ελλάδα έβγαζε κάποιο νόημα, η όποια ζημιά έγινε τελευταία θα μπορούσε να αντιστραφεί με την αποκατάσταση της ρευστότητας στις τράπεζες, την εγκαθίδρυση μίας κυβέρνησης που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα ανεβάσει λίγες μονάδες του ΑΕΠ παραπάνω απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί.
Ετσι, ακόμα κι αν κατηγορείς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα έκανε τα πράγματα θλιβερά, καμία οικονομική ανάλυση δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι λίγοι μήνες κακής διακυβέρνησης προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία και την προοπτική της χώρας για ανάκαμψη.
Το θέμα είναι ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ εφικτό.
Οσο και να υποφέρει ένα έθνος, όσο πρωτογενή πλεονάσματα κι αν επιτευχθούν, το να προσπαθείς να πληρώσεις ένα μεγάλο χρέος μέσω της λιτότητας είναι μία αποτυχημένη συνταγή.
Αυτό λέει και το ΔΝΤ στην έρευνά του. Και η επιστροφή στην ανάπτυξη την περασμένη χρονιά ήταν ψεύτικη, ακόμα και χωρίς την πολιτική κρίση.
Ουσιαστικά αυτή η μικρή ανάκαμψη ήταν αποτέλεσμα μίας παύσης της λιτότητας, αλλά μετά η τρόικα επανέλαβε τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.
Ετσι, και το ΔΝΤ πρέπει να διακατέχεται από ρεαλισμό, αλλά ακόμα δεν φαίνεται πρόθυμο να παραδεχτεί τα παλιά λάθη που μετρούν, διότι αυτά τα λάθη του παρελθόντος είναι τροχοπέδη για κάθε νέα προσπάθεια που πάει να γίνει".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης