Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ακόμα όλα είναι στον αέρα στον εύθραυστο ελληνικό τραπεζικό τομέα

tags :
Reuters: Ακόμα όλα είναι στον αέρα στον εύθραυστο ελληνικό τραπεζικό τομέα
Θεωρητικά τα 25 δισ. ευρώ θα αποτρέψουν ένα κούρεμα καταθέσεων όπως στην περίπτωση της Κύπρου
Οι ελληνικές τράπεζες γλίτωσαν την κατάρρευση μετά την επίτευξη της συμφωνίας, αλλά ο δρόμος μέχρι την οριστική τους ανάκαμψη είναι ακόμα μακρύς, αναφέρει σε γενικές γραμμές το πρακτορείο Reuters σε ένα άρθρο γνώμης. 
Παρά τα capital controls, θα χρειαστούν αύξηση του ELA στα 90 δισ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση τα πράγματα δεν θα αλλάξουν μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου.
Οι ελληνικές τράπεζες θα αντέξουν ως τότε, αλλά η στήριξη που θα έχουν από την ευρωζώνη εξαρτάται από το αν θα περάσουν τα νέα μέτρα της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.
Θεωρητικά τα 25 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στις τράπεζες θα αποτρέψουν ένα κούρεμα καταθέσεων πάνω από τα 100 χιλ. ευρώ, όπως έγινε στην Κύπρο.
Αλλά ενώ τα 25 δισ. ευρώ προορίζονται για να καλύψουν ζημιές, υπάρχουν τα 2/5 των δανείων που είναι μη εξυπηρετούμενα, ενώ και τα capital controls επιδείνωσαν την κατάσταση.
Και όλα αυτά δείχνουν ότι τα bail in δεν έχουν φύγει ακόμα από το τραπέζι.
Αυτό δεν κάνει, βέβαια, το κούρεμα των καταθετών αναπόφευκτο, αλλά αυτή τη στιγμή με το κεφαλαιακό κενό στον ελληνικό τραπεζικό τομέα – και τη μελλοντική μορφή του – τα πάντα είναι στον αέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης