Τελευταία Νέα
Διεθνή

Krugman: Το μυστικό του Καναδά και το λάθος που έγινε στην Ελλάδα - Γιατί χρειάζεται λύση για το χρέος

Krugman: Το μυστικό του Καναδά και το λάθος που έγινε στην Ελλάδα - Γιατί χρειάζεται λύση για το χρέος
Συγκρίσεις ανάμεσα στον τρόπο που έγινε διαχείριση του χρέους στη χώρα της Β. Αμερικής και την Ελλάδα κάνει ο διάσημος οικονομολόγος
Καταδικασμένο σε αποτυχία είναι το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς δραστική μείωση του χρέους σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο Paul Krugman.
Με νέο του άρθρο υποστήριξε ότι όσο σκληρά κι αν προσπάθησαν οι Ελληνες η λιτότητα συρρίκνωσε το ΑΕΠ ταχύτερα απ’ ό,τι μείωσε το χρέος.
Και δεν υπήρχε καμία καλή ούτε καν λιγότερο κακή απάντηση που να δόθηκε στην Ελλάδα ως μέλος του ευρώ σύμφωνα με τον οικονομολόγο, ο οποίος ανέπτυξε ως εξής τη συλλογιστική του.
«Το μάθημα που πήραμε από την Ελλάδα είναι ότι η σκληρή λιτότητα σε ένα σκληρό νόμισμα είναι ένας βαθιά τοξικός συνδυασμός.
Η λιτότητα οδηγεί σε ύφεση την οικονομία και σε αποπληθωρισμό αν συνοδεύεται από ένα σκληρό νόμισμα και το αποτέλεσμα δεν είναι απλά ύφεση και αποπληθωρισμός, αλλά πιθανότατα και μία αποτυχία για να μειωθεί το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Για να κάνουμε μία σύγκριση, κοιτάξτε ένα παράδειγμα επιτυχούς λιτότητας στον Καναδά τη δεκαετία του 1990.
Ο Καναδάς είχε χρέος 100% του ΑΕΠ, περίπου το ίδιο με την Ελλάδα στην αρχή της οικονομικής κρίσης.
Στη συνέχεια προχώρησε σε μία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή (6% του ΑΕΠ) σύμφωνα με τη στρατηγική του ΔΝΤ, ποσοστό που είναι περίπου το 1/3 από αυτό που έκανε η Ελλάδα, αλλά η ανεργία έπεσε σταθερά.
Ποιο ήταν το μυστικό του Καναδά;
Η απάντηση ήταν το ευέλικτο νόμισμά του και η μεγάλη υποτίμηση που τον έβγαλε έξω από τη λιτότητα και επέτρεψε στην ανάπτυξη να συνεχιστεί.
Λοιπόν, αυτό θα παίξει στις πολιτικές αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ; Οι Ρεπουμπλικάνοι προειδοποιούν ότι η Αμερική μπορεί να γίνει σαν την Ελλάδα ανά πάσα στιγμή.
Αλλά δείτε τη δογματική πολιτική του ρεπουμπλικάνικου κόμματος: Μειώσεις στις κυβερνητικές δαπάνες σε συνδυασμό με μία εμμονική νομισματική πολιτική με φόβους για υποβάθμιση του δολαρίου.
Αυτή είναι, όμως.
Αυτή είναι, όμως η συντηρητική πλευρά στο πολιτικό στερέωμα των ΗΠΑ ουσιαστικά μιμείται τις πολιτικές που μετέτρεψαν το ελληνικό χρέος σε μία ολοκληρωτική καταστροφή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης