Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Η Ευρώπη πρέπει να δει την πραγματικότητα κατάματα – Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους τώρα

Telegraph: Η Ευρώπη πρέπει να δει την πραγματικότητα κατάματα – Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους τώρα
Αν δεν υπάρξει διαγραφή χρέους, η βαθιά πληττόμενη ελληνική οικονομία θα παραμείνει μια οικονομική «μαύρη τρύπα» για τους πιστωτές της
Στην ανάγκη άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρεται σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Telegraph».
Στο άρθρο σημειώνεται η ανακοίνωση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την εβδομάδα που μας πέρασε και μόλις λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του ελληνικού δημοψηφίσματος, έκθεσής του για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
Στην εν λόγω έκθεση, επισημαίνει η Telegraph, αποκαλύπτει το τρομακτικό μέγεθος των οικονομικών πληγών της Ελλάδας και προσθέτει ότι χωρίς μια προσπάθεια διαγραφής των 330 δισ. δανείων, η βαθιά πληττόμενη ελληνική οικονομία θα παραμείνει μια οικονομική «μαύρη τρύπα» για τους πιστωτές της, αποκλεισμένη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και απολύτως εξαρτώμενη από τους χρηματοδότες της για να μην καταρρεύσει.
Το μήνυμα του ΔΝΤ, σύμφωνα με την Telegraph, είναι σαφές: η Ελλάδα δεν θα ευημερήσει ποτέ, εκτός και αν λάβει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους της.
Πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στην καρδιά των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.
Η παρέμβαση του ΔΝΤ αποτελεί μια αξιοσημείωτη δημόσια παραδοχή ότι περισσότερο χρέος και περισσότερη λιτότητα θα οδηγήσουν την Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής καταστροφής.
Όπως σημειώνει ο Gabriel Sterne της Oxford Economics, τα στοιχεία του ΔΝΤ «γκρέμισαν κάθε θεώρηση ότι το ΔΝΤ και η ευρωζώνη είχαν την ίδια θέση για το χρέος».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Capital Economics, Jonathan Loynes, «είναι πολύ δύσκολο για τους ευρωπαίους ηγέτες να πουν στους φορολογουμένους τους: "τα χρήματά σας που είπαμε ότι θα τα πάρουμε πίσω, φοβόμαστε ότι χάθηκαν"».
«Αν οι πιστωτές υποχωρήσουν τώρα, άλλα κράτη μέλη θα ρωτήσουν και δικαίως, γιατί να συνεχίζουν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους», προσθέτει.
Ο Guntram Wolff, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Bruegel, σημειώνει ότι το ΔΝΤ είναι ο μόνος οργανισμός που εμπλέκεται στην ελληνική υπόθεση και ο οποίος δεν έχει παράσχει μέχρι τώρα καμία ελάφρυνση του χρέους.
Τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ λόγων και πράξεων, προσθέτει, παρουσιάζει η πλευρά του ΔΝΤ, με τη διαπραγματευτική του στάση να δείχνει ότι δεν επιθυμεί να συναινέσει σε οτιδήποτε όσον αφορά την Ελλάδα.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σε περίπτωση που οι πιστωτές τελικά αναγκαστούν να καταπιούν το πικρό χάπι της διαγραφής του ελληνικού χρέους, αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο και ακόμη πιο επώδυνο από αυτό που μπορεί να φανταστεί το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης