Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Το Eurogroup περιφρονεί τον... κλάδο ελαίας που προσφέρει η Ελλάδα

Independent: Το Eurogroup περιφρονεί τον... κλάδο ελαίας που προσφέρει η Ελλάδα
Μια ακόμη ημέρα δράματος και σύγχυσης κατέληξε στη μη επίλυση της κρίσης χρέους, σημειώνεται
Στην απόρριψη από τους ισχυρούς Ευρωπαίους του αιτήματος του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με επιστολή του φάνηκε πρόθυμος να δεχθεί τις περισσότερες από τις απαιτήσεις των πιστωτών, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις, αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Independent».
Όπως σημειώνεται, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε όλη την ήπειρο κατέγραψαν αλματώδη άνοδο στα νέα για τη διαφαινόμενη υπαναχώρηση, καθώς αναπτερώθηκαν οι ελπίδες ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να φθάσουν σε μια συμφωνία.
Μάλιστα, υπήρξαν εικασίες ακόμη και για ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, 5 Ιουλίου.
Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, οι ελπίδες διαψεύστηκαν όταν η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, φάνηκε να… περιφρονεί τον κλάδο ελαίας της Ελλάδας.
«Πριν από το δημοψήφισμα, δεν μπορούν να λάβουν χώρα συνομιλίες για ένα πρόγραμμα βοήθειας», σημείωσε, κάτι που ανάγκασε τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο διάγγελμά του να τονίσει ότι το δημοψήφισμα θα γίνει όπως είχε ανακοινωθεί, καλώντας τους έλληνες πολίτες να ταχθούν υπέρ του «όχι».
Παράλληλα, και το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε δράση πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής, με τον πρόεδρό του Jeroen Dijsselbloem να σημειώνει ότι «δεν υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνομιλίες αυτή τη στιγμή».
Ωστόσο, υπήρχαν σημάδια ότι η επιστολή Τσίπρα διέρρηξε την κοινή στάση των πιστωτών της χώρας, με τον πρόεδρο Hollande να σημειώνει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα.
«Είναι υποχρέωσή μας να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.
Πολλοί αξιωματούχοι των πιστωτριών χωρών έχουν απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι αυτό που κρίνεται στην ψηφοφορία της Κυριακής είναι η παραμονή ή μη της Ελλάδας στο ευρώ ή ακόμη και στην Ε.Ε., αν και ο Τσίπρας επιμένει ότι μια ψήφος στο «όχι» θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μια καλύτερη συμφωνία, ενώ αντιθέτως θα ενισχυθεί η θέση των πιστωτών.
Στο άρθρο υπογραμμίζεται ακόμη η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει το όριο του ELA και τονίζεται ότι αν οι ελληνικές τράπεζες αποκλειστούν εντελώς από την υποστήριξη της ΕΚΤ, η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να μην έχει άλλη επιλογή από το να κρατικοποιήσει τις τράπεζες και να εκδώσει IOU's ώστε να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα για την έκδοση νέου νομίσματος, της δραχμής.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης