Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of England: Υψηλοί κίνδυνοι από την ελληνική κρίση για τις τράπεζες - Carney: Προστατευμένη η Βρετανία

Bank of England: Υψηλοί κίνδυνοι από την ελληνική κρίση για τις τράπεζες - Carney: Προστατευμένη η Βρετανία
Πολύ μικρή η έκθεση των βρετανικών τραπεζών στην Ελλάδα
Η επισφαλής θέση της Ελλάδας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σημειώνει η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας, Bank of England, στην έκθεση οικονομικής σταθερότητας που δημοσίευσε σήμερα, Τετάρτη, δεσμευόμενη να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα προκειμένου να προστατέψει τη χώρα από τα κύματα σοκ που θα μπορούσαν να προκύψουν από την επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Στην εξαμηνιαία αξιολόγηση των κινδύνων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Βρετανίας, γη Bank of England σημειώνει ότι οι προοπτικές κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είχαν παραμείνει αμετάβλητοι κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών μέχρι τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων λίγων ημερών, όταν η Ελλάδα έκλεισε τις τράπεζές της και εν συνεχεία απέτυχε να αποπληρώσει το δάνειο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας επισημαίνει ακόμη ότι μαζί με το υπουργείο Οικονομικών, την Αρχή Δημοσιονομικής Συμπεριφοράς και τους ευρωπαίους εταίρους εργάζονται για να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην Ελλάδας, η οποία αν και έχει αποκρυσταλλωθεί τις τελευταίες ημέρες, βρισκόταν στο επίκεντρο των υπευθύνων χάραξης πολιτικής εδώ και πέντε χρόνια.
«Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνεται.
Ωστόσο, δεν παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν.
Σημειώνεται ότι η έκθεση συντάχθηκε μετά την τελευταία τριμηνιαία συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικής πολιτικής της τράπεζας (FPC), η οποία συνεστήθη μετά το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης σε μια προσπάθεια να αναζητήσει πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η επιτροπή, επισημαίνεται, συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, πριν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στην αποπληρωμή προς το ΔΝΤ, αν και εκείνη τη στιγμή χαρακτήριζε τον κίνδυνο από την Ελλάδα για το τραπεζικό σύστημα ως εξαιρετικά υψηλό.
Η Bank of England ανησυχεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να αναγκάσει τους επενδυτές να επανεξετάσουν τους κινδύνους των επενδύσεων που έχουν κάνει, κάτι που θα μπορούσε με τη σειρά του να έχει ως αποτέλεσμα να στερέψουν οι αγορές από ρευστότητα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να αγοράζουν και να πωλούν χρηματοοικονομικά προϊόντα.
«Η κατάσταση παραμένει ρευστή. Η FPC θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να παραμένει σε εγρήγορση σε περίπτωση που η εμβάθυνση της ελληνικής κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη επαναξιολόγηση των κινδύνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές», υπογραμμίζει η έκθεση.

Carney: Καλά προστατευμένη η Βρετανία

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της ΒοΕ, Mark Carney, κατά την παρουσίαση της έκθεσης σημείωσε ότι οι κίνδυνοι από τις αναδυόμενες αγορές έχουν αυξηθεί καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα αντιμετωπίζουν τώρα μια προκλητική δράσης εξισορρόπησης.
Όσον αφορά την Ελλάδα σημείωσε ότι αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αξιοσημείωτη έκθεση στην Ευρωζώνη, η βρετανική οικονομία είναι σχετικά καλά προστατευμένη από την έκθεση στην ελληνική κρίση και ότι μπορούν να αναληφθούν μια σειρά από μέτρα άμυνας σε περίπτωση μιας εξόδους της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης