Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Η Ελλάδα, αντικείμενο εντάσεων μεταξύ Merkel και Schaeuble

Le Monde: Η Ελλάδα, αντικείμενο εντάσεων μεταξύ Merkel και Schaeuble
Είναι αντίπαλοι για πάνω από 15 χρόνια, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα
Στις διαφορές με αφορμή την Ελλάδα μεταξύ της γερμανίδας καγκελάριου, Angela Merkel και του υπουργού Οικονομικών της, Wolfgang Schaeuble, αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, κανείς δεν είχε δει ή ακούσει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να αναφέρεται πρόσφατα στο ελληνικό θέμα, ειδικά μετά την 1η Ιουνίου, όταν η Angela Merkel δεν τον κάλεσε να συμμετέχει στη μίνι Σύνοδο που έλαβε χώρα, με τον γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Ωστόσο, χθες, 25 Ιουνίου, ο κ. Schaeuble επανήλθε δριμύτερος και προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, «ψύχρανε» το κλίμα και αντίθετα με ό,τι είχε πει νωρίτερα ο γάλλος επίτροπος Moscovici, δήλωσε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι πιο μακριά από ποτέ, προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες έχουν κάνει μάλλον βήματα προς τα πίσω».
Πρόκειται για απλό διαχωρισμό ρόλων ή για μια πιο βαθιά διαφορά, διερωτάται η Le Monde, η οποία σημειώνει ότι για πολλές εβδομάδες η Angela Merkel και ο Wolfgang Schaeuble δεν φαίνεται να ακολουθούν την ίδια γραμμή στο θέμα της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνεται, όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για την ανάγκη η Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η γερμανίδα καγκελάριος επαναλαμβάνει ότι «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος».
Ο πρώτος επιμένει στο τι είναι σωστό και η δεύτερη στα περιθώρια πολιτικών ελιγμών.
Ενώ ο Schaeuble δεν υποστηρίζει τον έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, η γερμανίδα καγκελάριος ξοδεύει ώρες στο τηλέφωνο με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, σημειώνεται, μέσα σε έξι μήνες η δημοτικότητα της Merkel στην Ελλάδα έχει αυξηθεί από το 20% στα τέλη του 2014, στο 38% τον Ιούνιο.
Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών από τις αρχές του 2015 εξακολουθεί να τονίζει ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα, σε μια συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση, ο Schaeuble είχε αναφέρει ότι δημοσίως την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από «ατύχημα».
Από την άλλη πλευρά, η Angela Merkel γνωρίζει ότι ένα Grexit θα αποτελούσε μια τεράστια προσωπική της αποτυχία, για την οποία επανειλημμένως έχει πει ότι «το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα» και ότι «αν το ευρώ αποτύχει, η Ευρώπη θα καταρρεύσει».
Πάντως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, πέραν των ανωτέρων, η Merkel και ο Schaeuble είναι αντίπαλοι εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Αντίπαλοι για πάνω από 15 χρόνια

Ο Schaeuble, έμπιστος του πρώην προέδρου του CDU, Helmut Kohl, θα έπρεπε να διαδεχθεί τον μέντορά του αν η νέα γενική γραμματέας του CDU, Angela Merkel, δεν είχε επωφεληθεί από τις παρατυπίες που είχαν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Kohl το 1998 να αναλάβει την εξουσία το 2000.
Από το 2005, ο Schaeuble πρέπει να είναι ικανοποιημένος ως υπουργός της Merkel, σημειώνεται.
Αν η Bundestag πρέπει να αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι καθοριστική η στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών να υπερασπιστεί ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου την αποδοχή του από το CDU/CSU και τη γερμανική κοινή γνώμη.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης