Τελευταία Νέα
Διεθνή

P. Krugman: Αν υπάρξει Grexit, θα είναι επειδή το ήθελαν οι πιστωτές και ειδικά το ΔΝΤ

P. Krugman: Αν υπάρξει Grexit, θα είναι επειδή το ήθελαν οι πιστωτές και ειδικά το ΔΝΤ
Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε για Graccident
Αν συντελεστεί το Grexit, θα είναι επειδή οι πιστωτές, ή έστω το ΔΝΤ, το επιθυμούν, υποστηρίζει σε νέο κείμενό του ο Paul Krugman, νομπελίστας οικονομολόγος, καλώντας όλους να σταματήσουν να μιλούν για Graccident.
«Τι ακριβώς επιχειρούν να κάνουν οι πιστωτές της Ελλάδας, ιδίως το ΔΝΤ;», διερωτάται ο Krugman, ο οποίος σχολιάζει «αν και δεν το επιθυμώ, όλα οδηγούν στο Grexit», επιρρίπτοντας την ευθύνη πρωτίστως στους δανειστές.
Η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να έχει ως στόχο τα πρωτογενή πλεονάσματα και την μείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο στο παρόν επίπεδο οδηγεί τη χώρα σε ατελείωτες οικονομικές κρίσεις.
Οι πιστωτές, όμως, συνεχώς απορρίπτουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αν και αποδέχεται τα υψηλά πλεονάσματα, με τη δικαιολογία ότι στηρίζονται σε υπερβολικό βαθμό στους φόρους και όχι αρκετά στην περικοπή των δαπανώ, σχολιάζει ο αμερικανός οικονομολόγος.
«Επιχειρούν, ακόμα, να υπαγορευόσουν την εσωτερική πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα», τονίζει ο Krugman, στη συνέχεια.
Ο υποτιθέμενος λόγος είναι ότι οι φόροι είναι υφεσιακά μέτρα, με τον νομπελίστα να σημειώνει πως η απάντηση θα έπρεπε να είναι «μας δουλεύετε;».
Στη συνέχεια επισημαίνει πως οι ίδιοι άνθρωποι που το 2010 απέτυχαν να δουν την παταγώδη αποτυχία του προγράμματός τους και την καταστροφική λιτότητα προσπαθούν σήμερα να παραδώσουν μαθήματα στους άλλους για την ανάπτυξη.
Επιπλέον, οι ανησυχίες για την επικεντρώνονται μόνο στο ζήτημα της προσφοράς, σε μία οικονομία που υπολειτουργεί κατά 20%, σε σχέση με τις δυνατότητές της.
«Μιλήστε με τους ανθρώπους του ΔΝΤ και θα σας σχολιάσουν την αδυναμία συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ενόχληση τους για την υπεροπτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης και ούτω καθεξής», επισημαίνει καταλήγοντας ο οικονομολόγος, επισημαίνοντας πως «δεν είμαστε, όμως, πλέον στο γυμνάσιο».
«Αυτή τη στιγμή είναι οι πιστωτές, παρά η ελληνική πλευρά, που συνεχώς αλλάζει τα όρια του τέρματος», καταλήγει ο Krugman.
«Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι ο στόχος να σπάσει ΣΥΡΙΖΑ; Να αναγκαστεί η Ελλάδα σε μια πιθανώς καταστροφική χρεοκοπία, για να ενθαρρύνει τους άλλους;», διερωτάται ο οικονομολόγος.
Αν συντελεστεί το Grexit, θα είναι επειδή οι πιστωτές, ή έστω το ΔΝΤ, το επιθυμούν, συμπεραίνει τέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης