Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Το υψηλό κόστος των διαπραγματευτικών κινήσεων του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες

El Mundo: Το υψηλό κόστος των διαπραγματευτικών κινήσεων του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει τώρα μια πολύ μεγάλη διπλωματική προσπάθεια στον οικονομικό κόσμο προκειμένου να ανακτήσει ό,τι έχασε αυτούς τους μήνες, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα
Η απογοήτευση που έχει προκαλέσει η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες, δεν είναι το μόνο κόστος που θα πρέπει να αναλάβει ο ελληνικός λαός εξαιτίας των μη πραγματοποιήσιμων προεκλογικών υποσχέσεων του κόμματος, με τις οποίες αναρριχήθηκε στην εξουσία, επισημαίνει σε άρθρο της η συντηρητική ισπανική εφημερίδα «El Mundo».
Όπως σημειώνεται, η περιπέτεια στην οποία πρωταγωνιστεί ο έλληνας πρωθυπουργός εδώ και μισό χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου αψήφησε τους εταίρους του της Ε.Ε., ερχόμενος πιο κοντά στη Ρωσία ή απειλώντας για στάση πληρωμών προς τους πιστωτές της, επίσης έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, που τώρα οι Έλληνες θα πρέπει να διορθώσουν με επιπλέον θυσίες.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, ανέλαβε μια χώρα που είχε καταφέρει να εξέλθει από έξι χρόνια ύφεσης.
Αν και τα ποσοστά ανάπτυξης ήταν πολύ μέτρια, ήταν ωστόσο ελπιδοφόρα, καθώς το ελληνικό ΑΕΠ του 2014 είχε σημειώσει άνοδο για τρία τρίμηνα συνεχόμενα, που επέτρεψε στην Ελλάδα να αναπτυχθεί κατά 0,8%.
Ωστόσο, η ελληνική οικονομία επέστρεψε στη συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο του 2015, υποχωρώντας κατά 0,2%.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ακόμη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε τη μερική μείωση της ανεργίας, που από το 26% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 υποχώρησε στο 25,4% τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2012.
Όμως, εκείνο που έχει πλήξει την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, σημειώνει η El Mundo, είναι η μαζική φυγή κεφαλαίων, με τις ελληνικές τράπεζες να υφίστανται από τον Ιανουάριο μια εκροή κεφαλαίων που φθάνει τα 40 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citi.
Αυτό το νούμερο ισοδυναμεί με το 22% του εθνικού πλούτου της χώρας και έρχεται να προστεθεί στις εκροές κεφαλαίων που έχουν λάβει χώρα μέσω του Χρηματιστηρίου, το οποίο όπως σημειώνεται από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει απώλειες περί το 20%.
Παράλληλα, τονίζεται ότι στην αγορά, η εμπιστοσύνη χάνεται παρά πολύ δύσκολα και είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθεί.
Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει η El Mundo, πρέπει να κάνει τώρα μια πολύ μεγάλη διπλωματική προσπάθεια στον οικονομικό κόσμο προκειμένου να ανακτήσει ό,τι έχασε αυτούς τους μήνες.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης