Τελευταία Νέα
Διεθνή

S. Chakrabarti (ΕΤΕπ): Στάση πληρωμών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα καθιστούσε δύσκολη τη συνέχιση της συνεργασίας μας

S. Chakrabarti (ΕΤΕπ): Στάση πληρωμών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα καθιστούσε δύσκολη τη συνέχιση της συνεργασίας μας
Υπό αυτές τις συνθήκες στην Ελλάδα, δεν μπορώ να προτρέψω κανέναν να επενδύσει στην Ελλάδα, σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΤΕπ
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα υπονομεύει την ελληνική οικονομία, σημειώνει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Suma Chakrabarti, ο οποίος υπογραμμίζει ότι δεδομένων των συνθηκών «δεν μπορώ να προτρέψω κανέναν να επενδύσει στην Ελλάδα».
Τονίζει ακόμη ότι μια στάση πληρωμών της χώρας προς το ΔΝΤ θα καθιστούσε δύσκολη τη συνέχιση της συνεργασίας της ΕΤΕπ με την Ελλάδα και προσθέτει ότι η Τράπεζα περιμένει να λάβει γνώση των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης.
Ειδικότερα και όσον αφορά μια στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας, ο κ. Chakrabarti σημειώνει ότι επισήμως, μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με μια χώρα παρά το γεγονός ότι έχει κηρύξει στάση πληρωμών.
Το ερώτημα που εγείρεται, όμως, είναι αν μπορούμε να το κάνουμε αν δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για να διορθωθεί αυτή η στάση πληρωμών.
Ο άμεσος αντίκτυπος, σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, της επένδυσής μας στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτος, όμως αν υπάρξει μια χρεοκοπία και η Ελλάδα εξέλθει της ζώνης του ευρώ, αυτό θα έχει συνέπειες.
Οι τράπεζες και οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικές στα Βαλκάνια και έχουμε επενδύσεις κοινές στην περιοχή, που θα μπορούσαν να επηρεαστούν.
Το ίδιο συμβαίνει και με την αγορά ομολόγων, σημειώνει και προσθέτει ότι «εμείς χρηματοδοτούμαστε από την αγορά και αν κάποιος από τους εταίρους μας υφίσταται στάση πληρωμών, αυτό μπορεί να επηρεάσει το κόστος χρηματοδότησής μας».
Ειδικότερα για μια στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, ο κ. Chakrabarti σημειώνει ότι «αν η στάση πληρωμών αφορά το ΔΝΤ, τότε είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε άλλο πολυμερή οργανισμό να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη χώρα».
«Αν μια χώρα ξεκινήσει να κηρύσσει στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, πρέπει να ρωτήσω αμέσως αν μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη χώρα αυτή», υπογραμμίζει.
Ερωτηθείς ο κ. Chakrabarti για τον ρόλο της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, σημειώνει ότι το πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα το είχε αιτηθεί η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά και εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο, υπό τη νέα πλέον κυβέρνηση, η οποία το υποστήριξε χωρίς να εξειδικεύσει σε ποια σχέδια.
Ο Οργανισμός, επισημαίνει, έχει καθυστερήσει την παρουσίαση των στρατηγικών του σχεδίων για την Ελλάδα, διότι πρέπει να ξέρει ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η παρούσα ελληνική κυβέρνηση.
Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, εξηγεί ο κ. Chakrabarti, ζήτησε τη βοήθεια της ΕΤΕπ, για παράδειγμα, όσον αφορά τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, «όμως κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η θέση της παρούσας κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, αν θέλει δηλαδή να εργαστούμε σε αυτά τα θέματα ή όχι».
Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν ακόμη μια σειρά από άλλα θέματα που θα μπορούσαμε να εργαστούμε από κοινού, όπως η χρηματοδότηση για το εξωτερικό εμπόριο, η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, όμως η χρηματοδότηση της Τράπεζας εξαρτάται από τις πολιτικές της κυβέρνησης.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΕΤΕπ γιατί πρέπει να υπάρχει συνεργασία στα σχέδια ή στο να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη πολιτική, σημειώνει ότι αυτό απαιτείται εν μέρει διότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές που τίθενται σε εφαρμογή, επιτρέπουν να λειτουργήσει η επένδυση».
Για παράδειγμα, σημείωσε, αν η νομοθεσία εμποδίζει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να έχουν μια τιμή αγοράς, δεν πρόκειται να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές στα σχέδια αυτά.
Το ίδιο, συμπληρώνει, συμβαίνει με τις υπηρεσίες των δήμων ή τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η προσέγγιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα θέματα και μέχρι τώρα δεν μπορούμε να οριστικοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», υπογραμμίζει.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης