Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Imparcial: Ελλάδα, η τελική παρτίδα – Ο Τσίπρας έπαιξε τα τελευταία του χαρτιά

El Imparcial: Ελλάδα, η τελική παρτίδα – Ο Τσίπρας έπαιξε τα τελευταία του χαρτιά
Το παιχνίδι έχει πραγματικά τελειώσει και οι Έλληνες μπορούν να κερδίσουν μόνο αν αυτός που χάσει, είναι η ελληνική κυβέρνηση
Χαμένη χαρακτηρίζει την ελληνική πλευρά η ισπανική εφημερίδα «El Imparcial» την Ελλάδα στο… παιχνίδι που εξελίσσεται με τους πιστωτές της και επισημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να κερδίσει την παρτίδα, είναι αν αυτός που χάσει είναι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως σημειώνεται, όταν το 2009 ξέσπασε η κρίση χρέους της Ελλάδας, άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές για μια έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Έχουν υπάρξει έξι χρόνια αναλύσεων σχετικά με την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάποιες λογικές και κάποιες λιγότερο λογικές.
Ωστόσο, στην πολιτική ανάλυση υπήρχε μια επιλογή που ξεχώριζε και την οποία οι Έλληνες συνεχίζουν να θέλουν, καθώς προτιμούν το ευρώ παρά το να γυρίσουν σε μια δραχμή γεμάτη αβεβαιότητες.
Όμως, όπως σημειώνεται, την αβεβαιότητα την έχει δημιουργήσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανέλαβε την εξουσία με την εντολή από τους έλληνες ψηφοφόρους να βάλει τέλος στη λιτότητα, την οποία ακολούθησε χωρίς να αναγνωρίζει ότι επρόκειτο για μια εντολή που ήταν ενάντια στην πραγματικότητα.
Στη μάχη της με τους πιστωτές της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση στηρίχθηκε σε δύο επιχειρήματα, που όμως κανένα από τα δύο δεν ισχύει.
Το πρώτο είναι το δημοκρατικό: ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζεται από την ψήφο των ελλήνων πολιτών, όμως ταυτόχρονα και οι δανείστριες κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν την έγκριση των δικών τους πολιτών, καθώς η ψήφος των Ελλήνων δεν ασκεί πολιτική εξουσία στην τσέπη των πολιτών των υπολοίπων χωρών.
Το άλλο επιχείρημα είναι ακόμη χειρότερο: μια έξοδος από το ευρώ θα αποτελούσε καταστροφή για την Ευρωζώνη, κάτι που σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα είναι λάθος, όπως και για την Ελλάδα, κάτι που είναι πολύ πιθανόν σωστό.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει παίξει τα τελευταία του χαρτιά.
Οι εκκλήσεις από τους πιστωτές για ρεαλισμό και κοινή λογική έχουν αποκληθεί από τον έλληνα πρωθυπουργό «παράλογες» απαιτήσεις.
Η Κομισιόν ήδη έχει πει ότι δεν κάθεται να μιλήσει με την Ελλάδα αν δεν παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις.
Δεν υπάρχει κοινό έδαφος, σημειώνεται και το μόνο που μένει, είναι μια από τις δύο πλευρές να υποχωρήσει.
Η Κομισιόν, όμως, δεν πρόκειται να συμβιβαστεί, σημειώνεται στο δημοσίευμα, διότι δεν έχει ούτε μπορεί να επιτρέψει τη χρηματοδότηση ενός σπάταλου ελληνικού κράτους.
Ήδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, έχει καταστήσει σαφές ότι «έχει φθάσει η ημέρα, φοβάμαι, που κάποιος θα πει ότι το παιχνίδι τελείωσε».
Τώρα, το μόνο που μένει είναι να παρατηρήσουμε τις ώρες πριν τη μοιραία έκβαση, τόσο για την αξιοπιστία της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα όσο και για την ελληνική οικονομία.
Αν ο Τσίπρας δεν συμβιβαστεί, η πόρτα της εξόδου από το ευρώ είναι ανοιχτή.
Το μόνο που μπορεί να κάνει για να βγει από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες όμως θα μπορούσαν να παρέχουν λίγους μήνες οξυγόνου και μόνο αν οι πιστωτές αποφάσιζαν να το κάνουν αυτό.
Το παιχνίδι, πραγματικά, έχει τελειώσει, σημειώνει η «El Imparcial».
Οι Έλληνες έχουν χάσει και το μόνο που μπορούν να κάνουν για να κερδίσουν, είναι αυτός που θα χάσει να είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης