Τελευταία Νέα
Διεθνή

Les Echos: Ποιος ξέρει το τέλος της «σεζόν 1» στο σίριαλ Grexit;

Les Echos: Ποιος ξέρει το τέλος της «σεζόν 1» στο σίριαλ Grexit;
H στάση πληρωμών είναι πιθανή, όπως και η έξοδος από το ευρώ, όμως δεν πρόκειται να συμβούν
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ότι πρόκειται για μια «κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα», ή για μια «συνεδρίαση τελευταίας ευκαιρίας», σημειώνεται σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos».
Όμως, αυτή τη φορά υπάρχει πραγματικά σημαντικός κίνδυνος, σημειώνεται στο άρθρο, στο οποίο επισημαίνεται ότι όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της και ότι η πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών είναι αρκετά πιθανή.
Όπως σημειώνεται, δεν θα πρέπει να συγχέονται οι συνέπειες ενός Grexit και μιας στάσης πληρωμών.
Η στάση πληρωμών θα επηρεάσει πρωτίστως τους πιστωτές και παραδόξως, περισσότερο τη Γαλλία, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος θα ήταν 20 δισ. ευρώ για το Ταμείο, 27 δισ. για την ΕΚΤ και 40 δισ. ευρώ για τη Γαλλία.
Στην περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα επηρεάζονταν οι έλληνες πολίτες, θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, η οποία θα επέστρεφε στη δραχμή, που θα υποτιμούνταν περί το 50% έναντι του ευρώ.
Αυτό θα είχε ως συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής αξίας της και θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο τη φτώχεια.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια έξοδο της Ελλάδας δεν είναι μόνον οικονομικοί, αλλά και πολιτικοί, σημειώνει η Les Echos και ιδιαίτερα για τους ευρωπαίους εταίρους.
Όπως επισημαίνεται, για τους Ευρωπαίους οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με την απώλεια που αφορά τη στάση πληρωμών.
Η σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ δεν κινδυνεύει, ωστόσο είναι σημαντικό να αποφευχθεί μια μετάδοση της κρίσης.
Μια υποχώρηση στις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα προσέφερε επιχειρήματα σε όλα τα λαϊκίστικα κόμματα που ανθούν στην Ευρώπη.
Η Les Echos, παρομοιάζοντας το ελληνικό θέμα με ένα σίριαλ, διερωτάται ότι αυτό που όλοι θέλουν να μάθουν, είναι ποιο θα μπορούσε να είναι το τέλος του για τη «σεζόν 1».
Όπως σημειώνει, η στάση πληρωμών είναι πιθανή, όπως και η έξοδος από το ευρώ, όμως δεν πρόκειται να συμβούν για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Το να αποδεχθείς μια έξοδο είναι σαν να συμφωνείς με τα λαϊκίστικα κόμματα σε Ισπανία ή Γαλλία.
Επίσης, όταν μια χώρα εξέλθει της ζώνης του ευρώ, τότε δημιουργείται ένα προηγούμενο.
Επομένως, στο τέλος, οι πιστωτές είναι εκείνοι που συμφωνούν ότι θα γράψουν απώλειες, όμως όπως συμβαίνει με τους σεναριογράφους, θα πρέπει να δείξουν ότι υπάρχει τρόπος για να αποφευχθεί αυτό.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σημείο στο δράμα που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας, σημειώνει η Les Echos: αν οι γερμανοί, γάλλοι και βέλγοι φορολογούμενοι κληθούν να αποφασίσουν, θα πρέπει προηγουμένως να τους καταδειχθεί ότι οι Έλληνες έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες.
Είναι η απαραίτητη ακολουθία πριν από τη λύση, καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης