Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Εγκαταλείποντας την Ελλάδα – Αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ η χώρα

Handelsblatt: Εγκαταλείποντας την Ελλάδα – Αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ η χώρα
Αυξάνεται η πίεση στην Ελλάδα να υποχωρήσει ή να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, σημειώνεται
Ο χρόνος φαίνεται να εξαντλείται για την Ελλάδα όσον αφορά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, επισημαίνεται σε άρθρο της διεθνούς έκδοσης της «Handelsblatt», με αφορμή και την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, το οποίο τόνισε τις ουσιαστικές διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων.
Η απροσδόκητη αυτή κίνηση φαίνεται να διέψευσε τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για την επίτευξη μιας συμφωνίας αυτή την εβδομάδα, όταν μάλιστα νωρίτερα ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο γάλλος επίτροπος Οικονομίας, Pierre Moscovici, σημείωνε ότι είναι κοντά μια συμφωνία και ότι πρέπει να υπάρξει ένα «happy end».
Όπως σημειώνεται, το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήγει στα τέλη του μήνα, όταν η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει το 1,6 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αν αποτύχει να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της αυτή, η χώρα είναι πολύ πιθανόν να κηρύξει στάση πληρωμών και να αναγκαστεί να εξέλθει της ζώνης του ευρώ.
«Πρέπει να βρεθεί ένα διαρκές αποτέλεσμα μέχρι τις 18 Ιουνίου, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέφεραν πηγές κοντά στη γερμανική κυβέρνηση στην Handelsblatt, προσθέτοντας ότι «προσφέρουμε μία χείρα βοηθείας, όμως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Το ΔΝΤ είναι τώρα εκείνο που παίζει σκληρά, σημειώνεται στο δημοσίευμα, καθώς εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να κάνουν πολύ περισσότερες υποχωρήσεις προκειμένου να κρατήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.
Αν και ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel και τον γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande, ότι θα μείνει προσκολλημένος σε οποιεσδήποτε νέες δημοσιονομικές υποσχέσεις, οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες έχουν τις αμφιβολίες τους.
Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017, μια αύξηση που πρότεινε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνησή του.
Ωστόσο, αυτά τα νούμερα δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, σημειώνουν στη Handelsblatt πηγές κοντά στους τρεις πιστωτές.
Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η υποχώρηση του οποίου στις απαιτήσεις των πιστωτών θα τον απομακρύνει από το ίδιο του το κόμμα.
Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να «πουλήσει» οποιαδήποτε συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο πριν από τα τέλη του μήνα.
Ήδη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται αυξανόμενη αναταραχή, ότι ο κ. Τσίπρας ίσως συμφωνήσει σε αυτό που θεωρούν «ανούσια συμφωνία».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης