Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: H Ελλάδα ίσως χρειαστεί να περιμένει μέχρι το Δεκέμβριο για ένα τρίτο δάνειο - Συμφωνία ή εκλογές στις 5/7

WSJ: H Ελλάδα ίσως χρειαστεί να περιμένει μέχρι το Δεκέμβριο για ένα τρίτο δάνειο - Συμφωνία ή εκλογές στις 5/7
Για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών από την Αθήνα, πρέπει να βρεθεί εντός των επόμενων ημερών μια συμφωνία
Στην ανάγκη να βρεθεί μια συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της ενδεχομένως να πρέπει να περιμένουν μέχρι τον χειμώνα για να σφραγίσουν μια συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Όπως σημειώνεται, η απόφαση της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα να ενοποιήσει τις δόσεις του Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μία στο τέλος του μήνα, αποτελεί την πρώτη μεγάλη της «λύτρωση».
Γι' αυτό, επισημαίνεται, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια «τεχνικού επιπέδου συμφωνία» μέχρι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου το αργότερο, ίσως όμως μια προκαταρκτική συμφωνία να μπορούσε να εγκριθεί από ένα έκτακτο Eurogroup αυτό το σαββατοκύριακο.
Πάντως, είτε αυτή την εβδομάδα είτε την επόμενη, η συνεδρίαση των υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι σημαντική, καθώς θα πρέπει να εγκρίνουν τους όρους που θα περιλαμβάνει η νέα βοήθεια, να διαμορφώσουν ένα χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των δανείων που θα συνδέονται με την εφαρμογή από την Ελλάδα μιας σειράς μέτρων, αλλά και να επεκτείνουν το πρόγραμμα διάσωσης πέραν του Ιουνίου, οπότε λήγει.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, μια επέκταση του προγράμματος θα μπορούσε να διαρκεί τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο και πολύ πιθανόν και μέχρι τον Δεκέμβριο.
Τα παραπάνω θα έδιναν τη δυνατότητα στα εθνικά κοινοβούλια, στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες όπως η Γερμανία, αρκετό χρόνο προκειμένου να ψηφίσουν την τροποποιημένη συμφωνία του προγράμματος διάσωσης και να εγκρίνουν μια πρώτη εκταμίευση κεφαλαίων, πριν από τις 30 Ιουνίου, πιθανόν μέρους ή τμήματος του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ.
Αυτή η εκταμίευση θα είχε ως αποτέλεσμα η ΕΚΤ να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια, που θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 3,5 δισ. ευρώ, όπως και τον Αύγουστο του 2012, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε ένα παρόμοιο πρόβλημα χρηματοδότησης.
Τα κέρδη της ΕΚΤ και τα έντοκα γραμμάτια θα δώσουν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιπλέον 5,4 δισ. ευρώ.
Δεδομένου ότι έλληνες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει αρκετά χρήματα για να αποπληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, μπορούμε επίσης να υποθέσουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει περίπου 600 εκατ. ευρώ να κάθονται στο ταμείο της, κάτι που αυξάνει το συνολικό «μαξιλάρι» ρευστότητάς της στα περίπου 6 δισ. ευρώ, κεφάλαια αρκετά για να αποπληρώσει το ποσό του 1,6 δισ. προς το ΔΝΤ αυτό τον μήνα, τα 450 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο, καθώς και τα 3,4 δισ. στην ΕΚΤ τον ίδιο μήνα, ενώ της απομένουν περίπου 550 εκατ. ευρώ στα τέλη του Ιουλίου.
Η επόμενη μεγάλη λύτρωση, τα 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου, κάτι που όπως σημειώνεται είναι καλό, διότι μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι υπάρχει μια πιθανότητα ο κ, Τσίπρας να χάσει την υποστήριξη του κυβερνητικού του συμμάχου, όταν παρουσιάσει τις συμφωνηθείσες περικοπές στο Κοινοβούλιο και αντ' αυτού θα πρέπει να βασιστεί στις ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αυτό είτε θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε έναν άλλο κυβερνητικό συνασπισμό ή να προκηρύξει εκλογές, το νωρίτερο πιθανό στις 5 Ιουλίου.
Υποθέτουμε, σημειώνει η Wall Street Journal, ότι ο κ. Τσίπρας θα κερδίσει αυτές τις εκλογές και θα προχωρήσει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με λιγότερο ριζοσπάστες βουλευτές, που θα είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την προσπάθειά του να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.
Αθήνα και πιστωτές θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ένα ακόμη δύσκολο θέμα, τη συμφωνία σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Χωρίς περαιτέρω δάνεια διάσωσης και κάποια μέτρα για την μείωση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ είναι απίθανο να απελευθερώσει την επόμενη δόση του προγράμματος διάσωσης, τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ και ίσως και παραπάνω.
Υποθέτουμε επίσης ότι το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, EFSF, δεν θα μεταφέρει την τελική δόση, ύψους 1,8 δισ. χωρίς το ΔΝΤ.
Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή πριν από τις 20 Αυγούστου, η ευρωζώνη θα πρέπει να πει στο ΔΝΤ ότι επίκειται ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης.
Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το ΔΝΤ δεν θα απελευθερώσει κεφάλαια μέχρι να εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, αν και ορισμένοι άλλοι εκτιμούν ότι μια γραπτή υπόσχεση θα είναι αρκετή, όπως συνέβη και στο παρελθόν.
Με τα 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και το 1,8 δισ. από το EFSF και λαμβάνοντας υπόψη και την πληρωμή τόκων 180 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα έχει πλέον περίπου 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μετά την αποπληρωμή των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, η κυβέρνηση θα κινείται τον Σεπτέμβρη με 3,5 δισ. ευρώ, ποσό αρκετό για να αποπληρώσει το 1,530 δισ. προς το ΔΝΤ το Σεπτέμβριο και τα 450 εκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο.
Υπάρχουν, επίσης, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ τόκοι που θα πρέπει να δοθούν στο ΔΝΤ την 1η Νοεμβρίου.
Τα πράγματα γίνονται δύσκολα και πάλι τον Δεκέμβριο, όταν η Ελλάδα πρέπει να στείλει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Μέχρι τότε, η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε ένα νέο πακέτο δανείου.
Όπως σημειώνεται, υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις γι' αυτό το σενάριο και υπάρχουν και άλλοι τρόποι προκειμένου να βγουν τα νούμερα.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει στην εφαρμογή ανεπιθύμητων περικοπών και μεταρρυθμίσεων, κάτι που απέρριψε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης