Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Αν είναι απαραίτητες οι αλλαγές στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να τις σκεφτούμε

Merkel: Αν είναι απαραίτητες οι αλλαγές στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να τις σκεφτούμε
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άφησε η Γερμανίδα καγκελάριος μπροστά στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Βρετανία
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άφησε την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, μπροστά στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Βρετανία που ζητά συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με το BBC η Γερμανίδα καγκελάριος, σε συνέντευξή της, κληθείσα να απαντήσει στο ένα θα άλλαζαν οι ευρωπαϊκές συνθήκες προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Βρετανίας, φέρεται να είπε ότι «εάν αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο θα πρέπει να το σκεφτούμε»
Η Merkel είπε ακόμα ότι θα υποστήριζε κάποιες αλλαγές απ’ αυτές που ζητά ο Cameron και δήλωσε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί «μια καλή λύση». Όμως, ξεκαθάρισε ότι δεν θα χάσει… και τον ύπνο της για το θέμα.
«Δεν είναι να χάσει κανείς τον ύπνο του γι’ αυτό αλλά να κάνουμε τη δουλειά μας και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τη Δευτέρα, πάντως, ο Norbert Roettgen, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη γερμανική Βουλή και βουλευτής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, είπε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί κάποια αλλαγή στη συνθήκη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η ίδια η Merkel πάντως στο παρελθόν έχει υποστηρίξει την ιδέα μιας αλλαγής της Συνθήκης με την προοπτική μιας πιο ολοκληρωμένης / ενοποιημένης Ένωσης αλλά Γερμανοί αξιωματούχοι δεν βλέπουν και μεγάλη διάθεση για κάτι τέτοιο σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθιστώντας τη σκέψη για μεγαλύτερη ενοποίηση μη ρεαλιστική.
Πριν από μερικές μέρες πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, η βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη του 2017, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση Cameron.
Οι βασικές αλλαγές στους όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ που επιδιώκει ο Cameron είναι οι εξής:
Η πρώτη είναι ένας περιορισμός για τέσσερα χρόνια των προνομίων, συμπεριλαμβανομένων των παροχών εργασίας που διεκδικούν οι μετανάστες από την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε να σταματήσει ο «τουρισμός παροχών».
Δεύτερη είναι η μείωση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη ο επαναπατρισμός κάποιων ρυθμιστικών εξουσιών από τις Βρυξέλλες.
Η τρίτη είναι μια μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, ψηφιακή τεχνολογία και οι και αγορές ενέργειας.
Η τέταρτη είναι ένας μηχανισμός για τη διασφάλιση των συμφερόντων χωρών εκτός της Ευρωζώνης από τους κινδύνους που θα προκαλούσε σε βάρος τους μια ολοκληρωμένη Ευρωζώνη.
Πέμπτη είναι μια βρετανική εξαίρεση από τη δεσμευτική συνθήκη για μια «όλο και πιο στενή ένωση» και έκτη είναι ο μεγαλύτερος ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην ακύρωση προτεινόμενων νόμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης