Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακτά το ψυχολογικό όριο των 1,12 δολ. το ευρώ - Ώθηση από Draghi και Ελλάδα

Ανακτά το ψυχολογικό όριο των 1,12 δολ. το ευρώ - Ώθηση από Draghi και Ελλάδα
Το ευρώ διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στο +0,45% και τα 1,1202 δολάρια
Το ψυχολογικό όριο των 1,12 δολαρίων ανακτά το ευρώ, στον απόηχο των δηλώσεων του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το ευρώ διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στο +0,45% και τα 1,1202 δολάρια, ανακτώντας το ψυχολογικό όριο των 1,12 δολαρίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν τις δηλώσεις του Mario Draghi, το ευρώ υποχωρούσε κατά -0,25% στα 1,1121 δολάρια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτός των αισιόδοξων δηλώσεων για την Ευρωζώνη, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ευρώ διαδραματίζουν και οι προοπτικές συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.
Ώθηση στο ευρώ έδωσε τις προηγούμενες ημέρες, και η αναπάντεχη αύξηση του πληθωρισμού στις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης.
Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων βαίνει καλώς, εξήγησε ο Mario Draghi στην σημερινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τη διακύμανση του πληθωρισμού, αφού αποτελεί σημαντικό καταλύτη για το QE.
Παρακολουθούμε επίσης στενά την πορεία της πιστωτικής επέκτασης και της προσφοράς χρήματος, εξήγησε, για να προσθέσει πως η ΕΚΤ αναμένει τόνωση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνδυασμό με τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Δεν σχεδιάζουμε καμία αλλαγή στη νομισματική μας πολιτική, αλλά εάν χρειαστεί θα το κάνουμε, τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ιδιωτική ζήτηση είναι ο βασικός καταλύτης της οικονομικής ανάκαμψης, σημείωσε.
Κληθείς να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης ο Draghi τις τοποθέτησε ως εξής:
- Στο +1,5% η ανάπτυξη το 2015
- Στο +1,9% η ανάπτυξη το 2016
- Στο +2% η ανάπτυξη το 2017
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο Draghi τις τοποθέτησε ως εξής:
- Στο 0,3% το 2015
- Στο 1,5% το 2016
- Στο 1,8% το 2017
Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να στηρίζουν την ανάπτυξη, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να μείνουν πιστές στο σύμφωνο σταθερότητας, πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στο σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απηύθυνε σαφές μήνυμα πως πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην αγορά εργασίας.
Κατά τον Draghi, είναι αναγκαία η στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης ώστε να ενισχυθεί η αγορά εργασίας και η παραγωγή.
Οι επιδόσεις της οικονομίας της Ευρωζώνης επιβεβαιώνουν την ανάγκη των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής, σημείωσε ο διοικητής της ΕΚΤ για να προσθέσει πως "Η Ευρωζώνη χρειάζεται ισχυρότερο τραπεζικό σύστημα και εποπτικούς μηχανισμούς, καθώς αυτό είναι το βασικό μάθημα από την κρίση".
"Πήραμε πολλά μαθήματα από την κρίση της Ευρωζώνης... Εξαρτάται ποια αιτία θεωρεί κανείς ως την κυριότερη", κατέληξε ο Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης