Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Η Merkel αναλαμβάνει δράση για μια συμφωνία με την Ελλάδα

El Pais: Η Merkel αναλαμβάνει δράση για μια συμφωνία με την Ελλάδα
Οι πιστωτές προσφέρουν στην Ελλάδα μερικά χρήματα ως αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις - εξπρές, τονίζεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας
Στην εμπλοκή προσωπικά της γερμανίδας καγκελάριου, Angela Merkel, για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα αναφέρεται σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα «El Pais».
Η γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνεται, αναλαμβάνει δράση και η συμφωνία με την Ελλάδα πλησιάζει, μετά από αυτή την πολιτική ώθηση πρώτου μεγέθους.
Η Γερμανία πέτυχε σημαντική πρόοδο σε μια έκτακτη μίνι σύνοδο, που θα μεταφραστεί σε μια πρόταση προς την Αθήνα ακόμη και σήμερα: οι πιστωτές θα προτείνουν στην Ελλάδα λίγα χρήματα ως αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις εξπρές.
Η Ευρώπη, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα διευρύνει την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή στάση πληρωμών, αλλά και ένα κατά συνέπεια σοκ στις αγορές.
Η Ελλάδα εδώ και καιρό αποτελεί ένα θέμα περισσότερο γεωπολιτικό παρά οικονομικό ή χρηματοπιστωτικό.
H Merkel συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τον γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande και τους επικεφαλής της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ προκειμένου να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις.
Η γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί να αποφύγει με κάθε κόστος την προοπτική να φθάσει η σύνοδος της G7 αυτό το σαββατοκύριακο στο Μόναχο, χωρίς μια σαφή προοπτική συμφωνίας, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε δυσαρέσκεια από την πλευρά του αμερικανού προέδρου, Barak Obama, ενώ παράλληλα θέλει το ΔΝΤ να συνεχίσει να λαμβάνει μέρος στη διάσωση της χώρας με κάθε κόστος.
Οι Ευρωπαίοι, σημειώνει η «El Pais», έχουν συμφωνήσει λιγότερο ή περισσότερο με την ελληνική κυβέρνηση, στα θέματα που αφορούν τον ΦΠΑ και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, όμως δεν έχουν καταφέρει η Αθήνα να αποδεχθεί περισσότερες περικοπές.
Παράλληλα, είναι λίγο πιο ευέλικτοι όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, στο 1% του ΑΕΠ για το 2015 για να φθάσει στο 3,5% το 2018.
Ως αντάλλαγμα γι' αυτές τις υποχωρήσεις, το ΔΝΤ που ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζητά αναδιάρθρωση του χρέους ή μετρητά προκειμένου η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προσεχείς υποχρεώσεις της.
Από τα λίγα που είναι γνωστά σχετικά με την πρόταση, οι πιστωτές θα απελευθερώσουν ένα μέρος από τα 7,2 δισ. ευρώ, συν ένα μέρος των πρόσθετων κεφαλαίων από τα 10,9 δισ. που είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτραπεί στον Αλέξη Τσίπρα να λάβει κάποια κοινωνικά μέτρα.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, αυτό που δεν είναι γνωστό είναι η αντίδραση της Αθήνας: τα πρώτα σημάδια σχετικά με την ελληνική απάντηση θα γίνουν γνωστά σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας των υπουργών Οικονομικών, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα.
Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν αναμένουν μια θετική απάντηση και γι' αυτό το πιθανότερο είναι ότι το Eurogroup δεν θα συγκληθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Καθώς ο Τσίπρας δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση του Βερολίνου, προχώρησε χθες στην αντεπίθεση, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έχει αποστείλει μια πρόταση προς τους πιστωτές, η οποία όμως σύμφωνα με πηγές του Eurogroup κρίνεται «εντελώς ανεπαρκής».
Όπως σημειώνεται, το πρόγραμμα διάσωσης λήγει στις 30 Ιουνίου και η συμφωνία επέκτασής του θα πρέπει να είναι έτοιμη πριν από τις 15 του μηνός, ώστε να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.
Σύμφωνα με τους ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αξίζει να λάβει τα κεφάλαια που θα της επιτρέψουν να αποφύγει τη στάση πληρωμών και για να διαπραγματευτεί ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Η Ευρώπη, από την πλευρά της, θα έπρεπε να αποφύγει να φανεί αυτή η πρόταση ως ένα τελεσίγραφο, αν δεν θέλει περισσότερο… θόρυβο από την Αθήνα, τονίζουν διπλωματικές πηγές.


Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης