Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Βελτιωμένες οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αλλά επί τα χείρω αναθεώρηση για ΗΠΑ

ΟΟΣΑ: Βελτιωμένες οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αλλά επί τα χείρω αναθεώρηση για ΗΠΑ
Η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από την αδύναμη ζήτηση, σημειώνεται στην εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού
Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ προχώρησε ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του, η οποία είδε σήμερα, Τετάρτη, το φως της δημοσιότητας, ενώ προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται πέραν των χωρών μελών του Οργανισμού, η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από την αδύναμη ζήτηση.
Ειδικότερα, στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο Οργανισμός εκτιμά ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% το 2015 και κατά 2,1% το 2016, έναντι προβλέψεων για 1,1% και 1,7% αντίστοιχα τον Νοέμβριο.
Στη βελτίωση αυτή έχουν συμβάλει με καθοριστικό τρόπο η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η υποτίμηση του ευρώ κυρίως έναντι του δολαρίου, η οποία έχει βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ζώνης του ευρώ, αλλά και το φθηνότερο αργό πετρέλαιο.
Η περίπτωση των ΗΠΑ είναι αρκετά διαφορετική, καθώς η πτώση της παραγωγικότητας το πρώτο τρίμηνο του 2015 οδήγησε τον ΟΟΣΑ να μειώσει την προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2015 στο 2%, αντί του 3,1% που εκτιμούσε τον Νοέμβριο και στο 2,8% για το 2016, αντί του 3%.
Όσον αφορά την Ιαπωνία, εκτιμά ανάπτυξη 0,7% για το 2015 (αντί 0,8%) και 1,4% για το 2016 (αντί 1%).
Για το σύνολο των μελών του ΟΟΣΑ, το ΑΕΠ θα μπορούσε να καταγράψει μια άνοδο της τάξης του 1,9% (αντί 2,3% που εκτιμούσε τον Νοέμβριο) και 2,5% το 2016.
Ο ΟΟΣΑ προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του και για ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, όπως της Κίνας στο 6,8% το 2015 και στο 6,7% το 2017.
Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι φέτος θα καταγραφεί επιβράδυνση, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 3,1% έναντι του 3,3% το 2014, ενώ θα σταθεροποιηθεί το 2016, με την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 3,8%.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης και σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάπτυξη αν και το 2015 και το 2016 θα καταγράψει θετικούς ρυθμούς, ωστόσο αυτοί θα είναι «μέτριοι» σε σύγκριση με εκείνους πριν από την κρίση.
Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Catherine Mann, χαρακτηρίζει μη ικανοποιητικές αυτές τις επιδόσεις.
Πρωταρχικός λόγος γι' αυτή την εξέλιξη, είναι η επενδυτική συμπεριφορά που συνδέεται με την αδύναμη ζήτηση και που με τη σειρά της μεταφράζεται σε μη ικανοποιητικές επιδόσεις σε απασχόληση, μισθούς και κατανάλωση.
Παράλληλα, ακόμη και αν οι αρχικές προβλέψεις επιβεβαιωθούν, με μια επέκταση των επενδύσεων της τάξης του 4% κατά τη διάρκεια του 2016, το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή της κρίσης, η Mann τονίζει ότι «θα ήταν μη επαρκείς για να προσφέρουν μια αναγκαία παγκόσμια ανάπτυξη, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που θα επιτρέψει την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση των ανισοτήτων».
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, πρέπει πρωταρχικώς να μειωθούν οι αβεβαιότητες σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, όπως επίσης απαιτείται «μια ευνοϊκή διευθέτηση σχετικά με την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», μια ρεαλιστική πρόοδος σχετικά με τις προκλήσεις για το χρέος της Ιαπωνίας και περισσότερη διαφάνεια στα χρηματοπιστωτικά συστήματα των αναδυόμενων χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης