Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC για την ελληνική κρίση: 2.400 ώρες «ακρασφαλούς διπλωματίας»

CNBC για την ελληνική κρίση: 2.400 ώρες «ακρασφαλούς διπλωματίας»
Όσο αναμένουν οι επενδυτές μια συμφωνία για την Ελλάδα, θα πρέπει να περιμένουν μεταβλητότητα στις αγορές
Ποιος θα το περίμενε ότι έχουν ήδη περάσει 14 εβδομάδες από τότε που συμφωνήθηκε η επέκταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμά του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, πρόκειται για περίπου 2.353 ώρες ανατροπών και στροφών, συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις, φημών και παραπληροφόρησης.
Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι αναλυτές και επενδυτές παραδέχονται ότι έχουν βαρεθεί.
Ωστόσο, διερωτάται το CNBC, αυτή η πλήξη μπορεί να δημιουργήσει έναν εφησυχασμό και μπορούν οι επενδυτές να τολμήσουν να ελπίσουν ότι αυτή την εβδομάδα η κατάσταση αυτή θα φθάσει στο τέλος της;
Οποιαδήποτε προσδοκία για μια συμφωνία επλήγη κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προέβη σε κατηγορίες ότι τίθενται «παράλογες» απαιτήσεις στην Ελλάδα και ότι καταβάλλεται προσπάθεια επιβολής «σκληρής τιμωρίας» στην Αθήνα.
Όπως σημειώνεται, στη συνεδρίαση της G7 την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Jack Lew, ζήτησε από τις δύο πλευρές να σταματήσουν την «ακρασφαλή διπλωματία», σημειώνοντας ότι κάθε προθεσμία θα πρέπει να τη κρίνουμε σαν να είναι η τελευταία.
Θα μπορούσε να είναι η 5η Ιουνίου αυτή για την Ελλάδα, όταν πρέπει να αποπληρώσει ποσό 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ;
Σύμφωνα με το CNBC, όχι, διότι την περασμένη εβδομάδα το Ταμείο επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώσει το σύνολο των τεσσάρων δόσεων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, σε μία δόση στα τέλη του Ιουνίου, αντί τμηματικά, αν και η Ελλάδα δεν έχει αιτηθεί κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι τις τελευταίες 48 ώρες της περασμένης εβδομάδας, καταγράφηκαν εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες ύψους 800 εκατ. ευρώ, με τις καταθέσεις να φθάνουν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μία δεκαετία.
Προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η φυγή καταθέσεων έχει σταθεροποιηθεί, ενώ πηγές κοντά στην κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι κυοφορείται μια συμφωνία.
Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τους διεθνείς πιστωτές, με αξιωματούχους να σημειώνουν ότι ναι μεν έχει καταγραφεί πρόοδος, ωστόσο απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά μέχρι την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Οι επενδυτές, όμως, ακόμη αναμένουν ότι θα υπάρξει μια συμφωνία, διότι αυτό πάντα συμβαίνει εν τέλει με τους Έλληνες.
Βεβαίως, ορισμένοι αναλυτές δεν είναι και τόσο σίγουροι.
Σύμφωνα με σημείωμα της Oxford Economics την περασμένη Τετάρτη, «η πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας είναι στο 67%, στο 55% η πιθανότητα το πρόγραμμα να είναι αρκετό ώστε να αποφευχθεί η επιβολή ελέγχων κεφαλαίου τις επόμενες δύο εβδομάδες και 48% η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Ακόμη όμως και αν επιτευχθεί μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι απίθανο να αποτελεί μια μακροπρόθεσμη λύση και ότι θα ακολουθήσουν συζητήσεις σχετικά με ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται το γεγονός η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας και η έλλειψη διάθεσης για αποδοχή μέτρων περαιτέρω λιτότητας.
Επίσης, σημειώνεται ότι αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία θα προκύψουν μεγάλες αναταραχές, κάτι άλλωστε για το οποίο προειδοποίησε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, με δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα στο CNBC.
Όπως σημειώνεται, κάθε ημέρα που περνάει με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, οι επενδυτές θα ήταν σοφό να περιμένουν μια μεταβλητότητα μέχρι την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης