Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deja vu στην Αργεντινή - Με ρυθμό μεγαλύτερου του 2001 η αύξηση του δημόσιου χρέους!

Deja vu στην Αργεντινή - Με ρυθμό μεγαλύτερου του 2001 η αύξηση του δημόσιου χρέους!
H κυβέρνηση αδυνατεί να ανακτήσει μία αξιόπιστη πρόσβαση στις αγορές
Με μία αίσθηση Déjà vu έρχονται αντιμέτωποι, όσοι παρακολουθούν την πορεία του δημόσιου χρέους της Αργεντινής, το οποίο πλέον αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό ακόμη και από την περίοδο της χρεοκοπίας του 2001!
Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στοιχεία, το πρωτογενές έλλειμμα της Αργεντινής διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στα 17,4 δισ. pesos (1,93 δισ. δολάρια), έναντι πλεονάσματος 3,6 δισ. pesos τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Η τελευταία φορά, όπου η Αργεντινή εμφάνισε έλλειμμα για τον Μάρτιο, ήταν το 2002 - μόλις τρεις μήνες μετά τη διαγραφή του χρέους.





Το χρέος της Αργεντινής ανέρχεται σήμερα στο 27% του ΑΕΠ.
Όμως, όπως εξηγεί το Bloomberg, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως οι δημοσιονομικές δαπάνες αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, ενώ την ίδια ώρα το ράλι στην αγορά commodities οδεύει προς το τέλος του.
Αυτό σηματοδοτεί μία σημαντική πτώση στα δημόσια έσοδα, λόγω της μείωσης των εξαγωγών αγροτικών και πετρελαϊκών προϊόντων.
Την ίδια στιγμή, εξηγεί το πρακτορείο, η κυβέρνηση αδυνατεί να ανακτήσει μία αξιόπιστη πρόσβαση στις αγορές, λόγω της αέναης διαμάχης με τα funds, τα οποία αρνήθηκαν να υπαχθούν στην αναδιάρθρωση του 2002.





«Είναι μη βιώσιμο, η αύξηση των εσόδων να υπολείπεται κατά 20% του ρυθμού αύξησης των δαπανών» υπογραμμίζει ο οικονομολόγος Belen Olaiz.
«Πρόκειται για ένα κενό, το οποίο άμεσα πρέπει να κλείσει» καταλήγει ο αναλυτής από το Μπουένος Άιρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης