Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγές στην ΕΚΤ ζητά η Ισπανία – Πέραν του πληθωρισμού, προτείνει να επιτηρεί τις οικονομικές ανισορροπίες

Αλλαγές στην ΕΚΤ ζητά η Ισπανία – Πέραν του πληθωρισμού, προτείνει να επιτηρεί τις οικονομικές ανισορροπίες
Μια φιλόδοξη πρόταση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχει αποστείλει η Ισπανία σχετικά με τον επανασχεδιασμό της κοινής οικονομικής πολιτικής, η οποία έχει αποτύχει παταγωδώς κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η Ισπανία προτείνει μια αλλαγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιο κοντά στο μοντέλο της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, FED.
Πρωταρχικός στόχος της πρέπει να εξακολουθήσει να είναι ο πληθωρισμός, όμως η Ισπανία προτείνει να έχει και έναν δεύτερο στόχο: να χρησιμοποιεί τη νομισματική πολιτική προκειμένου να προλαμβάνει τις μακροοικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών.
Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη ανισορροπία καταγράφεται στην ανεργία, με την Γερμανία να παρουσιάζει ανεργία 5% και την Ελλάδα και την Ισπανία άνω του 20%.
Η Ισπανία ζητά την αύξηση της εργασιακής κινητικότητας μεταξύ των χωρών, επιτάχυνση της δημοσιονομικής ένωσης με έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και μακροπρόθεσμα, την έκδοση ευρωομολόγων.
Σε γενικές γραμμές, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Ισπανία είναι υπέρ της μεταβίβασης περισσότερης κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινείται ο βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron.
Στο κείμενο, σύμφωνα με την El Pais, αναφέρεται ότι «ο προσανατολισμός της ενιαίας νομισματικής πολιτικής έχει αποδειχθεί ανεπαρκής για ορισμένα κράτη - μέλη τα τελευταία χρόνια και έχει δημιουργήσει ασύμμετρα σοκ».
«Σε ορισμένες χώρες, η νομισματική πολιτική ήταν υπερβολικά επεκτατική και δημιούργησε οικονομικές συνθήκες που προώθησαν το υπερβολικό χρέος και τη συσσώρευση των ανισορροπιών», αναφέρεται στο έγγραφο, με σαφή αναφορά στην ισπανική «φούσκα» ακινήτων.
Η έλλειψη κινητικότητας εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη και ο κατακερματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος ενισχύουν αυτά τα προβλήματα, σημειώνεται και παρ'όλο που η Μαδρίτη παραδέχεται ότι η δημιουργία τειχών για την αντιμετώπιση της κατάστασης, την έχουν βελτιώσει, η Ισπανία απαιτεί βαθιές αλλαγές, ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Από τη μία πλευρά, ζητά μεγαλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης μιας επαναφορά των κριτηρίων σύγκλισης (ένα δεύτερο Μάαστριχτ) όσον αφορά τον πληθωρισμό, το εξωτερικό έλλειμμα και τις διαφορές του κόστους εργασίας. Όμως, η Μαδρίτη προχωρά ένα βήμα παραπέρα, απευθύνοντας έκκληση για «μια πιο κατάλληλη χάραξη της νομισματικής πολιτικής».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης