Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blanchard (ΔΝΤ): Μη επαρκείς οι προσπάθειες της Ελλάδας – Αναγκαία η καταγραφή πλεονάσματος

Blanchard (ΔΝΤ): Μη επαρκείς οι προσπάθειες της Ελλάδας – Αναγκαία η καταγραφή πλεονάσματος
Την ανάγκη επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Μη επαρκείς κρίνει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Olivier Blanchard, σε συνέντευξή του στην ισπανική οικονομική εφημερίδα «El Economista», λίγο πριν εγκαταλείψει τη θέση αυτή και κάνοντας έναν απολογισμό σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ειδικότερα, ερωτηθείς αν το ΔΝΤ θα έπρεπε να κάνει την αυτοκριτική του σχετικά με την επιβολή της λιτότητας στην Ελλάδα, ο O. Blanchard διερωτάται αν «θα ήταν πιθανό να επιτύχουμε μια πιο αργή δημοσιονομική εξυγίανση» και προσθέτει ότι λαμβάνοντας υπόψη το αρχικό τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, αν είχε επιλεχθεί μια πιο αργή μείωσή του, οι οικονομικές ενισχύσεις θα έπρεπε να είναι ακόμη μεγαλύτερες απ' ό,τι ήταν.
Κοιτώντας το σημείο στο οποίο βρισκόταν η Ελλάδα, σημειώνει, η αναγκαία προσαρμογή ήταν τεράστια και υπήρχε ένα όριο που οι πιστωτές ήταν διατεθειμένοι να ενδώσουν.
Όσον αφορά την στάση που έχει τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Olivier Blanchard σημειώνει ότι το Ταμείο διατηρεί μια ευέλικτη στάση σχετικά με αυτό που πρέπει να κάνει η Αθήνα από τη στιγμή που θα παρουσιάσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σχέδια του προγράμματος, επισημαίνει, θα έπρεπε να καταγραφεί φέτος πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 3%, στόχος που τώρα ξέρουμε ότι είναι πιθανόν μη ρεαλιστικός για λόγους τόσο οικονομικούς όσο και πολιτικούς.
Μια προς τα κάτω αναθεώρηση του πλεονάσματος αυτού είναι πολύ πιθανή, επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, «ωστόσο πρέπει να είμαστε σαφείς: αυτό συνεπάγεται την ανάγκη μιας νέας χρηματοδότησης που απαιτεί τη βοήθεια των Ευρωπαίων».
Αυτό, συμπληρώνει, μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν υπάρξει ένα συνεκτικό πρόγραμμα.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εκτιμήσεις που επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής έλλειμμα στον προϋπολογισμό, είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν βιώσιμα μέτρα προκειμένου να μετατραπεί αυτό το τελευταίο έλλειμμα σε πλεόνασμα και να διατηρηθεί αυτό το πλεόνασμα και στο μέλλον», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι με βάση τα μέχρι τώρα προταθέντα, είμαστε ακόμη μακριά.
Ερωτηθείς ποια θα μπορούσαν να είναι τα βιώσιμα μέτρα που θα έπρεπε να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, ο Olivier Blanchard σημείωσε ότι «αυτό που είναι σαφές είναι ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι υπερβολικά γενναιόδωρο, ότι ακόμη υπάρχουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ.
«Αυτό συνεπάγεται επίσης ότι πρέπει να σκεφτούμε ποια διαρθρωτικά μέτρα είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα μια βιώσιμη ανάπτυξη».
Κληθείς να απαντήσει πώς μπορούμε να εξέλθουμε της κρίσης, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά σενάρια για την κρίση, που αφορούν από τον έλεγχο κεφαλαίων μέχρι την έξοδο από το ευρώ και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε ότι θα τα αποφύγουμε όλα».
Ο Olivier Blanchard ρωτήθηκε και για τις παραινέσεις που έχει κάνει προς τα κράτη μέλη ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά και αν αυτό μπορεί να διασφαλίσει αλλαγή της κατάστασης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, η Ευρωζώνη πρέπει να λύσει δύο προβλήματα.
Πρώτον, πρέπει να αυξήσει τη ζήτηση για να αυξήσει το επίπεδο παραγωγής μέχρις ότου να ανταποκρίνεται στη δυναμική της.
Όμως, η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει και άλλο πρόβλημα, σημειώνει, ένα δείκτης ανάπτυξης πολύ αδύναμο, η αύξηση του οποίου δεν εξαρτάται από την κεντρική τράπεζα, αλλά απαιτεί να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης