Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Poul Thomsen, ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα

Bloomberg: Poul Thomsen, ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έχει συνδεθεί στενά με την διάσωση της χώρας από την έναρξή της το 2010
Ως έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα παρουσιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Poul Thomsen, σημειώνοντας ότι όταν τον Δεκέμβριο απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά να απελευθερωθούν περισσότερα κεφάλαια προς τη χώρα, κατέληξε να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη δουλειά του.
Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να διασφαλίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές της τότε, συνέβαλε στο να ανοίξει ο δρόμος για την ήττα της τον Ιανουάριο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα ταγμένο ενάντια στη λιτότητα.
Έτσι, ο Thomsen βρέθηκε αντιμέτωπος με μια ομάδα αρχαρίων, η ηγεσία της οποίας είχε παρομοιάσει τους όρους των δανειστών με «δημοσιονομικό πνιγμό».
Πλέον, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο 60χρονος δανός οικονομολόγος κρατά το ανάστημά του έναντι των οικονομικών σχεδίων του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να τεθεί το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία.
Αυτή τη φορά, όμως, η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η αξιοπιστία της στο ΔΝΤ κρέμονται από μια κλωστή, καθώς η χώρα ξεμένει από χρήματα και οι ευρωπαίοι δανειστές της ζητούν την «ευλογία» του Ταμείου πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω εκταμίευση κεφαλαίων διάσωσης.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, ο Thomsen έχει συνδεθεί στενά με την ελληνική διάσωση από την έναρξή της το 2010 και συχνά εκπροσωπεί το Ταμείο στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου συνήθως συμμετέχουν υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Εκείνη η διαπραγμάτευση, τον Δεκέμβριο, ήταν μια τεράστια χαμένη ευκαιρία», σημειώνει ο Martin Edwards, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Seton Hall στο South Orange στο Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος έχει ερευνήσει προγράμματα δανεισμού από το ΔΝΤ.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ο ρόλος του Poul Thomsen στις διασώσεις της Ισλανδίας και της Πορτογαλίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι είναι υπεύθυνος για το δανειακό πρόγραμμα ύψους 17,5 δισ. δολ. προς την Ουκρανία.
Ο ρόλος του στην Ελλάδα τον έχει καταστήσει ως έναν άνθρωπο σε περιφρόνηση στη χώρα, όπου οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων έχουν πυροδοτήσει διαδηλώσεις.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι ένας άνδρας συνελήφθη στην Αθήνα το 2013 για τη ρίψη νομισμάτων στον Thomsen, κατά την άφιξή του στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και επισημαίνεται ότι τώρα ο Thomsen προστατεύεται επί 24ώρου βάσεως από σωματοφύλακα, όποτε επισκέπτεται την Ελλάδα, ύστερα και από σχετική σύσταση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα πρώην συνάδελφος του Thomsen στο ΔΝΤ, ο Ashoka Mody, κάλεσε με άρθρο του στο Bloomberg το Ταμείο «να αναγνωρίσει την ευθύνη του για την κατάσταση της χώρας» και να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του χρέους στην Ελλάδα.
Οι ενδείξεις ότι το ΔΝΤ και ο Thomsen μπορεί να κάνουν περισσότερο ευέλικτους τους κανόνες ή να περάσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους τώρα είναι πολύ λίγες. Ενώ ορισμένα ζητήματα, όπως οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του προϋπολογισμού, μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμα, η θέση του Ταμείου είναι ότι κάθε ελληνική συμφωνία πρέπει να επαναφέρει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα και να περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα περικοπές στις συντάξεις.
«Είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και διαφορετικούς τρόπους για να επιτύχει τους οικονομικούς της στόχους μια χώρα», ανέφερε ο Thomsen σε δηλώσεις του στο Bloomberg, τονίζοντας ότι «είμαστε ένα ρεαλιστική ίδρυμα » και προσθέτοντας ότι «θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτική όσον αφορά τις οικονομικές πραγματικότητες (…) Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλα τα κράτη μέλη μας, ότι ισχύουν οι κανόνες μας ομοιόμορφα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης