Τελευταία Νέα
Διεθνή

B. Johnson (πρώην δήμαρχος Λονδίνου): Η οδυνηρή ημέρα της κρίσης πλησιάζει για τους Έλληνες

B. Johnson (πρώην δήμαρχος Λονδίνου): Η οδυνηρή ημέρα της κρίσης πλησιάζει για τους Έλληνες
Θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα καταπιούν το γερμανικό φάρμακο ή αν θα προχωρήσουν μόνοι τους
Στην κρίση στην Ελλάδα αναφέρεται σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας και δηλώνει ότι έμεινε έκπληκτος από τον βαθμό απαισιοδοξίας που υπάρχει μεταξύ των ευφυών, επαγγελματιών ελλήνων.
Ακούγοντας έναν έλληνα παλαίμαχο πολιτικό να μιλά για το τι είναι το σπουδαίο με τους Βρετανούς και το τι ξέρουν να κάνουν και πριν ολοκληρώσει τη φράση του, ο Boris Johnson σκέφθηκε ότι οι Άγγλοι ξέρουν να κάνουν πολλά πράγματα, όμως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διαθέτουν το μονοπώλιο της σοφίας…
Περίμενα με κομμένη την ανάσα να ακούσω τι είναι αυτό που ξέρουν να κάνουν οι Βρετανοί, σημειώνει, όταν τελικά ο έλληνας πολιτικός ανέφερε ότι «ξέρουν πώς να ψηφίζουν»…
Όπως αναφέρει, από την επίσκεψή του στην Ελλάδα προκειμένου να κάνει μια έρευνα από πρώτο χέρι σχετικά με την κρίση του ευρώ, εξεπλάγην από το γενικό επίπεδο απαισιοδοξίας μεταξύ των ευφυών ελλήνων επαγγελματιών.
Κοιτούν τις πρόσφατες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και λένε ότι ζηλεύουν τους βρετανούς πολίτες, διότι ψήφισαν τόσο αποφασιστικά του Συντηρητικούς και την κοινή λογική.
Κοιτάζουν τη δική τους κυβέρνηση και ανατριχιάζουν, καθώς έχουν την αίσθηση της επικείμενης καταστροφής, με τον Boris Johnson να δηλώνει ότι αρχικά αναρωτήθηκε γιατί να συμβαίνει αυτό.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αν κανείς πάει στις Κυκλάδες, δεν θα βρει κανέναν λόγο για να ζηλέψει τους Βρετανούς.
«Μοιάζουν με παράδεισο, τουλάχιστον από την ταβέρνα που κάθομαι με την κανάτα μου γεμάτη ρετσίνα», σημειώνει και προσθέτει ότι «υπάρχει μια ατελείωτη πομπή από αεροπλάνα που φθάνουν από τα λιγότερο ηλιόλουστα και λιγότερο τυχερά μέρη της Ευρώπης, γεμάτα από τουρίστες που επιθυμούν σφόδρα να ξοδέψουν τα ευρώ και τις λίρες τους».
«Αυτή είναι η Ελλάδα (…) η κύρια πηγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της δημοκρατίας, όπου ο Φοίβος ρόδισε, όπου η Δήλο ξεπρόβαλε», επισημαίνει και αναρωτιέται «τι μπορεί να πάει στραβά».
Όπως επισημαίνει, φαίνεται απίστευτο ότι μπορούμε ακόμα -πέντε χρόνια αργότερα- να μιλάμε για τον κίνδυνο η Ελλάδα να καταφέρει να αποχωρήσει από το ευρώ και προσθέτει ότι είναι απίστευτο το γεγονός ότι οι εγκέφαλοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ υπάρχει περίπτωση να αποτύχουν να λύσουν αυτό το θέμα.
Και όμως, θα μπορούσε πράγματι να πάνε στραβά τα πράγματα, σημειώνει και προσθέτει ότι είναι η άποψη των Ελλήνων με τους οποίους μίλησε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα.
Μέσα από ένα μείγμα ανυπομονησίας και ενόχλησης και μιας απόλυτης ανικανότητας των δύο πλευρών, θα μπορούσαμε να δούμε τους Έλληνες να πατούν τυχαία-επίτηδες το κόκκινο κουμπί και να εκτοξεύονται έξω από το ευρωπαϊκό πιλοτήριο, καταλήγοντας στην προσγείωση στη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι ο κόσμος κινδυνεύει αυτή τη γεω-πολιτική εξέλιξη, όταν τα ποσά που διακυβεύονται είναι τόσο σχετικά μικρά.
Τον επόμενο μήνα, οι Έλληνες θα πρέπει να εξοφλήσουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ οφειλές στο ΔΝΤ και από την Κυριακή, τουλάχιστον ένας έλληνας υπουργός έχει αναφερθεί στο θέμα λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρώσει η χώρα αυτές τις υποχρεώσεις της.
Αν είναι σοβαρός, αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες τελικά θα χρεοκοπήσουν και το τι θα συμβεί, θα εξαρτηθεί από τη μαζική ψυχολογία, όχι μόνο του τι θα σημάνει αυτή η χρεοκοπία για τους πιστωτές της χώρας, αλλά και για τους ίδιους τους Έλληνες.
Σύμφωνα με τους απαισιόδοξους, οι Έλληνες θα το πάρουν πολύ άσχημα.
Θα αποφασίσουν ότι είναι η οριστική απόδειξη ότι δεν μπορούν πλέον να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους και ότι η κυβέρνησή τους δεν είναι άξια εμπιστοσύνης για τα χρήματα κανενός και θα κατευθυνθούν στις τράπεζες προκειμένου να αποσύρουν τα μετρητά τους.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι φερέγγυες ούτε θα έχουν ρευστότητα και η μόνη ελπίδα θα είναι κάποιο περαιτέρω πρόγραμμα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και οι σκέψεις που υπάρχουν τώρα είναι ότι ο διοικητής της Mario Draghi έχει εξαντλήσει τις επιλογές του.
Το να διοχετεύσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε νομικά συνετό, αλλά και ενδεχομένως ίσως να εκλαμβανόταν ως προσβολή προς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν κάνει το σωστό και έχουν πληρώσει τα χρέη τους.
Οι Έλληνες είναι ήδη σε απελπιστική κατάσταση ανάγκης μετρητών για να πληρώσουν τους συνταξιούχους τους, τους δημοσίους υπαλλήλους, ακόμη και για να πληρώσουν τα φάρμακα.
Οι Έλληνες υποφέρουν κακουχίες τώρα που μόλις και μετά βίας μπορούμε να φανταστούμε, σημειώνει ο Boris Jonhson.
Αντιμέτωποι με μια κατάρρευση των τραπεζών, και χωρίς μετρητά από την Ευρώπη, δεν θα είχαν καμία επιλογή παρά να ανακαλύψουν εκ νέου τη δραχμή, να προχωρήσουν σε έκδοση νέου νομίσματος και να πάρουν πίσω τον έλεγχο των δικών τους υποθέσεων.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια τρομερά δύσκολη και επώδυνη στιγμή, που θα συνεπαγόταν πιθανώς υπερπληθωρισμό και μακρά περίοδο κατά την οποία διεθνείς δανειστές θα απομακρύνονταν από τη χώρα.
Οι Έλληνες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έβρισκαν τον εαυτό τους πιο κοντά τον Putin και τη Μόσχα, με όλων των ειδών τις ολέθριες επιπτώσεις.
Η μετάδοση της κρίσης μπορεί πράγματι να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Σίγουρα δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί, όμως ποια είναι η εναλλακτική λύση;
Ο μόνος άλλος τρόπος για να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά είναι οι Έλληνες να καταπιούν το γερμανικό φάρμακο, όσο άσκημη και αν είναι η γεύση του.
Θα πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αποφύγει για τόσον καιρό, θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση της γραφειοκρατίας, θα πρέπει να κάνει τους Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους και να υπακούουν στους νόμους.
Με μια κουβέντα, θα πρέπει να γίνουν λίγο λιγότερο Έλληνες και περισσότερο Γερμανοί και αυτό θα πονέσει.
Την Κυριακή το πρωί, σημειώνει ο Boris Johnson, συνέχισα να τριγυρνώ μαζί με ορδές ηλιοκαμένων στα ιερά τεμένη της Δήλου και θυμήθηκα πως η Συμμαχία της Δήλου εξελίχθηκε από μια αδελφότητα κυρίαρχων κρατών σε Αθηναϊκή αυτοκρατnορία.
Σήμερα είναι η ευρωζώνη εκείνη που γίνεται μια αυτοκρατορία και η Γερμανία ο ημι-απρόθυμος ηγεμόνας.
Αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να κάνουν οι Έλληνες: ανάμεσα σε μια επώδυνη και ίσως χαοτική ανεξαρτησία και την οικονομική υποταγή, με την ελπίδα μιας μακροπρόθεσμης αλλαγής συμπεριφοράς.
Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτείται μια δυναμική ηγεσία... Θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να ψηφίσουν…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης