Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Ιστορικό ρεκόρ στο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών κρατών – Πλήττεται η ανάπτυξη

tags :
ΟΟΣΑ: Ιστορικό ρεκόρ στο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών κρατών – Πλήττεται η ανάπτυξη
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής, με την ανισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ να είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν αρχεία», σημείωσε ο Angel Gurria, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ
Η ανισότητα μεταξύ των πλούσιων και φτωχών κρατών που είναι μέλη του ΟΟΣΑ έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων εδώ και τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη.
Στην ανάλυση του ΟΟΣΑ συστήνεται η μείωση της εργασιακής ανασφάλειας και των μισθολογικών διαφορών που συνδέονται με το φύλο.
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής, με την ανισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ να είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν αρχεία», σημείωσε ο Angel Gurria, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι «η μεγάλη ανισότητα είναι κακό για την ανάπτυξη».
Η ανισότητα έχει φτάσει σε επίπεδα - ρεκόρ στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ και είναι σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες», σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία σημειώνεται ότι η Χιλή, το Μεξικό, Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ είναι οι ανεπτυγμένες χώρες με τη μεγαλύτερη ανισότητα έναντι της μεγαλύτερης μισθολογικής εναρμόνισης σε Δανίας, Τσεχία και Νορβηγία.
Το 10% του πληθυσμού της «λέσχης των πλουσίων χωρών» κερδίζει 9,6 φορές περισσότερα από το φτωχότερο 10%.
Το 2012, το 40% των φτωχότερων νοικοκυριών στις 18 χώρες του ΟΟΣΑ διέθεταν μόνον το 3% του πλούτου, έναντι του 10% των πιο πλούσιων που ελέγχουν το ήμισυ του πλούτου των νοικοκυριών.
«Το πλουσιότερο 1% κατέχει το 18%» της περιουσίας του συνόλου των νοικοκυριών, αναφέρει με την έκθεση.
Σύμφωνα με τον A. Gurria, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση στο Παρίσι μαζί με την επίτροπο της Ε.Ε. για την απασχόληση, Marianne Thyssen, η ανάπτυξη μιας «πολιτικής δράσης» για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα είναι μια απάντηση τόσο οικονομική όσο και πολιτική.
«Με το να μην "επιτίθενται" στην ανισότητα, οι κυβερνήσεις περικόπτουν τον κοινωνικό ιστό των χωρών τους και βλάπτουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

www.bankingnews.gr



www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης