Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα βήμα πριν τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας οι Τζιχαντιστές - Με ολική καταστροφή απειλείται το μνημείο

Ένα βήμα πριν τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας οι Τζιχαντιστές - Με ολική καταστροφή απειλείται το μνημείο
Οι τζιχαντιστές κατάφεραν να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της σύγχρονης πόλης της Παλμύρας
Στον ιστορικό χώρο της αρχαίας Παλμύρας προσπαθούν να εισέλθουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, απειλώντας να καταστρέψουν το μοναδικής αξίας αρχαιολογικό χώρο της Συρίας.
Ειδικότερα, κατόπιν άγριων μαχών με δυνάμεις του συριακού κυβερνητικού στρατού, οι τζιχαντιστές κατάφεραν να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της σύγχρονης πόλης της Παλμύρας, η οποία βρίσκεται ορισμένα χιλιόμετρα από τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.
Οι τζιχαντιστές έχουν απειλήσει να κατεδαφίσουν το ιδιαίτερου κάλλους αρχαιολογικό μνημείο, το οποίο μάλιστα, έχει υπαχθεί υπό την προστασία της Unesco.
Σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι εξτρεμιστές ισλαμιστές ελέγχουν ολόκληρη τη σύγχρονη πόλη της Παλμύρας.
Άγνωστη παραμένει η τύχη των Σύριων στρατιωτών, οι οποίοι έδιναν σκληρή και άνιση μάχη εναντίον των πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, η πόλη εκκενώθηκε από τις συριακές δυνάμεις, προτού καταφέρουν οι τζιχαντιστές να την καταλάβουν πλήρως.
Πάντως, αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα έχουν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλή καταφύγια, προκειμένου να γλιτώσουν από την καταστρεπτική μανία των τζιχαντιστών
Όμως, ο αρχαιολογικό χώρος, όπως και το τοπικό μουσείο είναι αδύνατο τα μεταφερθούν, γεγονός που εγείρει παγκόσμια ανησυχία για την τύχη της αρχαίας πόλης.
Η Unesco νωρίτερα, απηύθυνε έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα να προστατεύσει τον πληθυσμό της πόλης και να διασφαλίσει το μοναδικής αξίας πολιτισμικό κληροδότημα.
Ας σημειωθεί πως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταστρέψει αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα της Συρίας, προκαλώντας την παγκόσμια κατακραυγή.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας εντάχθηκε στην Unesco το 2013.
Τα συντρίμμια της αρχαίας πόλης βρίσκονται εν μέσω της συριακής ερήμου.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης