Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gonzalez (Ισπανία): Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο και να κάνει θυσίες

Gonzalez (Ισπανία): Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο και να κάνει θυσίες
Η πιθανότητα ενός Grexit είναι υπαρκτή, όμως οι πάντες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ισπανικής συνομοσπονδίας επιχειρήσεων CEOE
Απαραίτητο για να εξέλθει της κρίσης η Ελλάδα είναι να παρουσιάσει στους εταίρους της ένα αξιόπιστο και λεπτομερές σχέδιο, που θα δημιουργεί εμπιστοσύνη και θα εξηγεί ότι οι θυσίες είναι αναγκαίες και ότι αξίζουν τον κόπο να γίνουν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ισπανικής συνομοσπονδίας επιχειρήσεων (CEOE), Jose Vicente Gonzalez.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Gonzalez, ο οποίος συμμετέχει σήμερα σε συνέδριο ευρωπαίων εργοδοτών στην Αθήνα, «πρέπει να έχουμε ένα κοινό σχέδιο, αξιόπιστο και λεπτομερές».
Πρόσθεσε δε, ότι «πρέπει να εξηγείται πώς θα γίνουν τα πράγματα, με τι χρήματα και να υπάρξει και ένα "plan B" στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά», ενώ σημείωσε ότι αυτό το σχέδιο θα πρέπει να δημιουργεί αξιοπιστία ώστε να υπάρξει ένα νέο πακέτο βοήθειας.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της CEOE, το σημαντικό είναι ο κόσμος να εμπιστευθεί ότι αυτό που έχει ανακοινωθεί θα γίνει πραγματικότητα, διότι «υπάρχουν χώρες που έχουν γράψει όμορφα πράγματα στον Άγιο Βασίλη, όμως δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα».
Για να καταφέρει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική, δεν αρκεί οι μισθοί να είναι χαμηλότεροι, αλλά και να δημιουργείται προστιθέμενη αξία, υπογράμμισε ο Gonzalez, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να τεθεί σε κίνηση, να θέσει κοινούς στόχους που να καταλαβαίνει όλος ο κόσμος, καθιστώντας σαφές ότι ο δρόμος μπορεί να είναι σκληρός, όμως αξίζει τον κόπο για να τον ακολουθήσει.
Όμως, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αυτό μπορεί να γίνει μόνον από την Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να το κάνει στη θέση της.
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση μεταξύ της Ισπανίας και της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι οι οικονομίες τους είναι διαφορετικές.
«Η Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτερη της Ελλάδας, με μια οικονομία περισσότερο διαφοροποιημένη», επισήμανε ο J.V. Gonzalez, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι το 90% της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στην κατανάλωση και μόνον το 10% στις εξαγωγές, όταν η Ισπανία είναι, μετά τη Γερμανία, η δεύτερη με τις περισσότερες εξαγωγές, που ισοδυναμούν με το 22% του ΑΕΠ της από 33% όταν άρχισε η κρίση.
Σημαντικό για τον αντιπρόεδρο της ισπανικής συνομοσπονδίας επιχειρήσεων είναι επίσης το να δημιουργήσει η Ελλάδα κοινωνική ειρήνη, με τα συνδικάτα και τους επιχειρηματίες να προσπαθούν να φθάσουν σε μια συναίνεση, αντιλαμβανόμενοι ότι προκειμένου να φθάσουν στη «Γη της Επαγγελίας είναι απαραίτητο να γίνουν θυσίες» και υπογράμμισε την συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα στην Ισπανία μεταξύ των συνδικάτων για τις μισθολογικές αυξήσεις.
Τέλος, ο J.V. Gonzalez ανέφερε ότι υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να εξέλθει της ζώνης του ευρώ, όμως εκτίμησε ότι όλοι θα κάνουν το παν προκειμένου αυτό να μην γίνει πραγματικότητα.
Σε περίπτωση όμως που προκύψει, σημείωσε, δεν θα αποτελούσε καταστροφή, όχι μόνο διότι το μέγεθος της Ελλάδας είναι σχετικό, αλλά διότι «από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση στην Ευρώπη, έχει εξοπλιστεί με μηχανισμούς προκειμένου να ενεργήσει σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο τέτοιο γεγονός».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης