Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ορατός ο κίνδυνος η ΕΚΤ να αντιμετωπίσει την έλλειψη… ομολόγων το καλοκαίρι

tags :
Bloomberg: Ορατός ο κίνδυνος η ΕΚΤ να αντιμετωπίσει την έλλειψη… ομολόγων το καλοκαίρι
Λόγω μείωσης της δραστηριότητας έκδοσης τους θερινούς μήνες και μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να βρει τα ομόλογα εκείνα που χρειάζεται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μηνιαίας ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μετά από έξι εβδομάδες ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία βοήθησε στην ώθηση των αποδόσεων κρατικού χρέους σε επίπεδα που αποκλείονται περίπου το 8% των ομολόγων από το πρόγραμμα, η πρόσφατη πτώση των τιμών έχει εντείνει την πτώση.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στο μηνιαίο στόχο αγορών ύψους 60 δισ. ευρώ κινητών αξιών, με το πρόγραμμα να προβλέπεται να διαρκέσει έως τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
Ορισμένες κεντρικές τράπεζες, μικρότερων χωρών της ζώνης του ευρώ, έχουν ήδη παλέψει να βρουν αρκετά ομόλογα για να αγοράσουν, προσθέτοντας νέο "καύσιμο" στην κερδοσκοπία ότι η δουλειά της ΕΚΤ θα γίνει πιο δύσκολη, λόγω της σπανιότητας του χρέους με την πάροδο του χρόνου.
Μάλιστα, όσο οι προσπάθειες για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων έχουν αποτέλεσμα, η έκδοση ομολόγων θα γίνεται και σπανιότερη.
"Οι θερινοί μήνες τείνουν να είναι πολύ ήσυχοι, με σημαντικά μικρότερη έκδοση ομολόγων," δήλωσε ο Michael Riddell, διαχειριστής κεφαλαίων στην M & G Group.
"Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ φαίνεται αποφασισμένη να αγοράσει ομόλογα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες της αγοράς.
Έτσι, μια αλλαγή στο ρυθμό των αγορών είναι δυνατή αλλά μάλλον απίθανη", πρόσθεσε ο Riddell.

Μνήμες από τη Lehman

Από το 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers πυροδότησε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, ο όγκος των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που διαπραγματεύονται στο Bund τον Αύγουστο ήταν κάτω από το μηνιαίο μέσο όρο των έξι ετών.
Αυτό εύρος της ρευστότητας, σηματοδοτεί ήδη υποχώρηση της δραστηριότητας.
Μάλιστα, οι όγκοι συναλλαγών τον περασμένο μήνα ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.
"Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αντιμετωπίζουμε συνήθως λιγότερο ρευστές αγορές", δήλωσε ο Joachim Nagel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank.
"Αυτό ισχύει ακόμη και για το τμήμα των κρατικών ομολόγων".
Ενώ η πλειοψηφία των οικονομολόγων στη μηνιαία δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να καλύψει τον μηνιαίο στόχο ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το Σεπτέμβριο 2016, ορισμένοι έχουν υποστηρίξει την ιδέα για την προσωρινή μείωση των αγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης