Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mersch (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ έλαβε τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή

Mersch (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ έλαβε τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή
Είναι ήδη ορατά τα αποτελέσματα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή, για αυτό αποδίδουν, τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, Yves Mersch σε συνέντευξή του σε μέσο ενημέρωσης του Λουξεμβούργου.
Όπως σημείωσε, ήδη είναι ορατά τα αποτελέσματα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση να ολοκληρωθεί νωρίτερα του προβλεπόμενου το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, στόχος του οποίου είναι να αντιστρέψει τις αποπληθωριστικές τάσεις στην οικονομία της ζώνης του ευρώ.
«Βλέπουμε ότι έχουμε σταματήσει τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού των τραπεζών και ότι έχει αρχίσει να παρέχονται νέες πιστώσεις στην οικονομία μέσω του τραπεζικού συστήματος», σημείωσε το μέλος της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι «επίσης, βλέπουμε ότι έχει υπάρξει επίδραση και στον πληθωρισμό, διότι την ίδια στιγμή υπήρχε ο κίνδυνος ότι η Ευρώπη θα διολίσθαινε στον αποπλήθωρισμό».
Έχουμε βασίσει όλες τις προβλέψεις μας, σημειώνει ο Yves Mersch, στο ότι η ανάπτυξη θα αρχίσει να επιταχύνεται, ότι ο πληθωρισμός θα έρθει πιο κοντά στον στόχο που έχει τεθεί και ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει αν προχωρούσαμε σε αγορές 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Ενώ κυκλικοί παράγοντες επίσης έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, «στην ΕΚΤ είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι που λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή και γι' αυτό πιθανότατα ήταν πιο αποτελεσματικά», σημείωσε.
«Αν σταματούσαμε τώρα, θα θέταμε υπό αμφισβήτηση όλο το σχέδιο», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «ακολουθούμε ήδη μια πορεία, πιστεύουμε σε αυτή την πορεία, που μέχρι τώρα φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι ήμασταν σωστοί στις εκτιμήσεις μας και επομένως, δεν υπάρχει λόγος να πούμε: "όχι, θέτουμε πάλι υπό αμφισβήτηση τα πάντα"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης